Translate

неделя, 31 август 2014 г.

Майчината любов

Училища за родители, купища книги, филми и какво ли още не на тема, как да отглеждаме децата си. Нима Любовта може да бъде научена от книжка или на семинар? Защото всичко, от което имат нужда децата ни е Любов. Животните по-лоши родители ли са, или ние сме загубили поредното си естествено знание, за сметка на нещо.....по-практично!

Малко снимки на майки, които не са посещавали никакви курсове и не са чели никакви книги как да бъдат добри родители.


















"Всичко започва с това, детето да се чувствува безусловно прието, обичано и желано. Това е ключът на всичко. Може да имате всичко останало – висок жизнен стандарт, най- скъпите училища, най-добрите учители в света, но ако на детето липсва това първо условие да усещат, че са безусловно обичани поне от един човек, ако не се чувствуват сигурни и в безопасност в учебната среда, нищо много добро не може да се очаква."
Джоузеф Хилтън Пиърс














Дрехите и ние

Спомняте ли си поговорката: По дрехите посрещат, по ума изпращат.
Дали наистина дрехите ни са толкова различни от самите нас? Не мисля. Дрехите са отражение на нашата същност, на нашата душа, както и на моментното ни състояние. Ако душата ни е затлачена и замърсена, външният ни вид е същият и дори и ако опитаме да замаскираме болката си, повярвайте ми, дрехите върху kdi в този момент не изглеждат по същия начин, както когато сме в добро разположение на духа.

Освен това ние подсъзнателно избираме и се обличаме в цветовете, които ни липсват. Човек, който се занимава със значението и лечебната сила на цветовете, чудесно може да прецени състоянието ви по преобладаващата цветова гама на дрехите, които носите в един или друг период. Аз самата през живота си съм имала периоди, в кито носех изключително и предимно синьо, имах и дълъг перод на черно и не само. Сега вече се старая умишлено да подбирам цветовете, на които зная, че трябва да наблегна.

Няма да се впускам в дълбокомислени анализи на дрехите на прословутите фолк-диви, нито на рапърите, набеденият ни хай-лайф или политическата прослойка в България. Старая се да пазя това местенце чисто все пак.:)

По-скоро искам да ви покажа малко от моите любими стилове на обличане. Лято, бяло,  и дантели. Може и вие да си харесате нещо.


И разбира се, къде без всездъщия панталон....
Това беше. Бегъл поглед от 30-те до 80-те.......













Утвърждение за деня


събота, 30 август 2014 г.

Крем-супичка с ябълка и спанак

Днес реших да пробвам нещо по-различно. Не, че не го правя редовно, но точно тази комбинация не бях пробвала. И понеже съм фен на всякакви експерименти, защо не и това.

Това, което ви трябва за тази супичка е:
една по-кисела ябълка, 1 картоф с големината на ябълката, 150-200 гр. спанак, 1 по-малка глава лук или 2-3 стръка пресен, 1-2 см коренче джинджифил, 1 скилидка чесън, зеленчуков бульон, сол, черен пипер, щипка захар, шепичка смлени ядки - орехчета е добре, но може и други, суха зеленчукова смес, 2 с.л. олио от гроздови семки и вода 500 - 750 мл.


Нарязаните на дребно лук, джинджифил, чесън, ябълка и картоф залях с вряла вода, добавих сухата зеленчукова смес и оставих да ври на слаб огън до омекване на картофките. Добавих спанака за 1-2 мин, колкото да омекне. Свалих от печката и пасирах. Прибавих олиото, щипка сол, щипка захар, черен пипер и смлените ядки. Ако ме питате, спокойно може да минете и без олиото, просто добавете малко растително мляко, за сметка на водата. Следващия път аз също ще я направя така. Страхотна е с пълнозърнести кракери.

Ако се постараете, може крайният резултат да изглежда и така :) Или даже и още по-красиво. Вкусът е гарантиран!

12 растения срещу лошото настроение


В днешното напрегнато и забързано ежедневие всеки има нужда от редовно зареждане с позитивна енергия. По-долу ще се запознаете с 12 вълшебни растения, които могат да бъдат ваши първи помощници в грижата за душевният ни баланс и добро настроение. Част от тях са използвани още в древността за изчистване от негативни и зареждане с положителни енергии. Можем да ги употребяваме като букетчета в стаята, да ги насадим в градината, като етеречни масла или ароматични свещи.

1. Босилек

Босилекът е символ на плодородието, а в Италия от векове е и символ на любовта заради листата си, напомнящи формата на сърце. Босилекът се смята и за билката покровител на семейството, а изгарящото му масло ще предпази дома ви от негативна енергия. Босилекът стимулира съзнанието да търси щастие и отваря пътя на енергията в човешкото тяло. Често е свързван и с ясновидство и гадаене.




2. Бял градински чай

 Белият градински чай се използва от векове за неутрализиране на негативната енергия. Димът от изсушеното растение прочиства въздуха, а отрицателните йони, които изпраща, са „виновни“ за приятния мирис като след есенен дъжд. Според древните римляни веднъж вдишан, димът от бял градински чай донася мъдрост и психическа стабилност. Те вярвали чудотворният аромат неутрализира негативната енергия в целия дом.

3. Копър

От дълги времена копърът е символ на дълголетието, смелостта и силата. Той умее да улавя негативната енергия и неговата пречистваща сила осигурява защита на човешкото енергийно поле, като едновременно с това подсилва духа и тялото. Любопитен факт е, че в древността копърът се е използвал като средство за влияние върху съзнанието на другите. Димът от горящото растение, вярвали древни народи, би могъл да накара всеки да се довери на думите ви.  Освен това се смятало, че сокът от копър събужда тялото, носи енергичност и жизненост. 

4. Розмарин

Използван по време на ритуали и заклинания, розмаринът може да подобри вашия любовен живот, да донесе щастие и дълголетие. Етеричното му масло помага да прочистите съзнанието и да подобрите паметта си. При нагряване маслото изпуска прочистващ въздуха мирис. Билката е символ на приятелство и страст. Много често се използва и в битката с кошмарите и неспокойния сън. 



5. Евкалипт

Ако някога ви се случи да бъдете обект на физически или психически тормоз, то етеричното масло от евкалипт може да ви освободи от негативната енергия и лошите спомени. Билката пречиства енергийните пътища в човешкото тяло и помага в отделянето на излишната енергия. 




6. Тамян

Тамянът ще задълбочи емоциите от всяко светско преживяване. Възвишава личната и духовна любов, като намалява стреса и вдъхновява духовните сетива. Растението не случайно се използва в толкова ритуали - може да пробуди човешкия дух и е идеален помощник при почти всякакъв вид медитация, защото стимулира висшето съзнание. Димът от горящ тамян освобождава мощни вибрации за защита и пречиства духа. Твърди се, че той подобрява връзката на човека с висшите природни сили.



7. Риган


Риганът ще донесе хармония, любов, закрила и спокойствие във вашия дом. В традиционната китайска медицина е помощник срещу емоционални и физически заболявания. В древността например, много племена използвали маслото от растението, за да намажат стените на домовете си. Вярвали, че така ще отклони негативната енергия от семейството и ще послужи за бариера срещу отрицателните енергийни полета. 





8. Карамфил

Етеричното масло от карамфил подпомага здравия дух и засилва смелостта. Растението подсилва паметта и прави възможно възвръщане на отдавна изгубени спомени. 







9. Лавандула

От древни времена лавандулата се използва в ритуали за подобряване на здравето, любовта и вътрешната хармония. Билката има способността да разсее депресията, като поема контрол над нашите емоции и прогонва негативните. Поръсете възглавница си с лавандула, ако имате проблеми със заспиването. Ще ви осигури спокойствие и здрав сън.





10. Иланг-иланг 

Растението с филипински корени иланг-иланг взема основно участие в ритуали за подобряване на любовния и сексуален живот. Успокояващият му аромат е способен да освободи всеки от негативните емоционални състояния. Може да се превърне в мощен афродизиак.  



11. Ветивер

Ветиверът има способността да пречиства енергийните пътища в човешкото тяло, като осигурява защита срещу отрицателна енергия. Растението увеличава жизнената сила, а също така се асоциира със спокойствие, мъдрост и здрав разум. 






12. Сандалово дърво

Плодът от сандаловото дърво подобрява духовното и физическото състояние на мъжете и жените. Той осигурява защита срещу отрицателната енергия, отвлича вниманието на ума от неприятностите и засилва сексуалното желание. 


Източник

Каменно сърце


Той е с много твърд характер! Има каменно спокойствие! Човек с твърда ръка!
Колко често чувате тези или подобни реплики в ежедневието си? Съвременният човек е издигнал свойството ни да бъдем твърди в сериозно предимство на човешкия характер, в умишлено търсена добродетел. А мен днес ме вълнува каменното сърце - една от еманациите на твърдия характер.

Наистина ли е хубаво да си твърд, като камък. Героите с каменни сърца ли са? Срамно ли е, да си с меко сърце? Защото меките сърца съпреживяват страданията и несгодите на всяко живо същество и често са смешни в очите на околните?  Друго е да държиш юздите с твърда ръка, да управляваш твърдо фирмата си! Нали? Вие искате ли да ви управляват с железна ръка? Или това важи, само ако вие управлявате? Когато изпаднете в затруднение, когато ви налегнат житейски грижи, дали искате да имате до себе си човек с каменно или с меко сърце?

Човек с меко сърце ще спаси давещо се коте. Човек с меко сърце ще ви изслуша в труден момент и ще ви каже, че има светлинка в тунела. Човек с меко сърце ще ви даде частица от него, когато ви се струва, че вашето се е пръснало от мъка. Каменното сърце не може да ви даде нищо, защото е твърдо и не може да откъъсне нищичко от себе си. Каменното сърце ще ви подмине, когато сте паднал, защото по света има толкова паднали - не може да е отговорен за всички, нали?! Каменното сърце е твърдо. В него няма място за нищо и никого, освен за него самото. То е съвършено изражение на висшия егоизъм.

Знаете ли, защо мекото е по-силно от твърдото? Защото водата разрушава камъка, защото добрата дума всяка врата отваря, защото никой не иска да прегръща камък.

Няма защо да се лъжем, в нашия озъбен свят, всеки има в съцето си местенце, което е почнало да се вкаменява. Само светците са спасени от вкаменяване, но ние сме далеч от това състояние. Истинските каменни сърца винаги са прави и всички останали винаги грешат. Те са твърдо убедени, че трябва да ви научат на техните истини и да ви вкарат в "правия път", независимо от начина и средствата за постигане на това. Те знаят и могат всичко, те са "богоизбрани" и светът е създаден, за тяхно удобство, поради което трябва и да бъде прекроен по техните мерки. Каменното сърце е студено, защото ако се затопли, ще се превърне в лава и ще омекне, а това не бива да се допуска. Притежателите на каменни сърца цял живот търсят любов, но никога не я намират, защото няма къде да я сложат. Сиреч, те НЕ я търсят истински. Любовта е топла, мека, състрадателна, всеопрощаваща. Все неща, недопусими за един истински твърд, каменен характер.

Нашето общество е издигнало в култ много каменни сърца. Ние говорим за любов, съпричастност, състрадание, но нашите герои са каменни сърца. На тях се кланя съвремения човек, тях издига в култ, те са пример за подражание и възхвала. Класически примери за каменни сърца за мен са Наполеон и Александър Велики. Не ли? Кой е тръгнал да прекроява света по негова мярка? Кой е тръгнал да насажда неговите правилца на другите народи с пълното съзнание за собствената си правота и невежеството и простотата на всички останали? Кой е причинил хиляди човешки смърти в името на....какво по-точно, а?

Знам, че мнозина ще ме анатемосат. Ами ваша воля. Това е моята пътечка. Аз я споделям с вас, а ваше е правото да решите, дали ви харесва или не. Ако да - можем да вървим заедно, ако не - просто продължаваме, всеки по своята си. Моето сърце не е каменно, така че не се троши, когато го ударят. Дори и онези парченца, които са се втвърдили по някаква причина съм натикала някъде дълбоко навътре, държа ги на топло с идеята, че все някога ще ги разтопя и тях.
И знате ли защо мисля така. Защото никой не се ражда с каменно сърце. Никой не се ражда с твърд характер. Всеки се ражда с топло, меко сърце. Значи това е естественото състояние на човека. Твърдостта идва в последствие, доколкото и позволим ние самите. А изборът е наш!


Моите молитви днес



Отче наш

Отче наш, който си на небесата
Да се освети името Ти
Да дойде царството Ти
Да бъде волята Ти
Хлябът наш насущний дай го нам днес
и прости ни дълговете наши,
така както ние прощаваме на нешите длъжници!
Не ни въвеждай в изкушение,
на избави нас от лукавого!
Защото е Твое и царството, и силата и славата!

Амин



Молитва за здраве

Господи, Ти си източник на живота
Изпрати животгворната си сила - Духа,
да ми излекува ума, сърцето, душата, волята и тялото.
Да ме излекува от всички физически и психически болести и страдания.
Да внесе в мене сила, живот, здраве, мъдрост и красота.
Да ме дари с таланти и умения,
за да мога да живея и да Ти служа.

Амин

Утвърждение за деня


петък, 29 август 2014 г.

Светлина.....



"По-добре е да запалиш свещ, отколкото да проклинаш тъмнината, капитане. Така разправят"

Тери Пратчет
Въоръжени мъже

Да станем отново деца или МЪДРИ МИСЛИ от Пипи Дългото чорапче



  • Дали е трудно да се лети? Човек сигурно би могъл да се научи да лети надолу. Но положително е по-трудно да се лети нагоре.




  • От много учене и най-здравият ум може да се съсипе.

  • Щом като толкова ти се е приискало да узнаеш коя е столицата на Португалия, съветвам те да напишеш еднописмо до Португалия и да попиташ!

  • Де такива училища като в Аржентина! Там трябва да идете! Великденската ваканция започва три дни след Коледната, а лятната — три дни след Великденската. Лятната ваканция свършва на 1 ноември и после наистина следва доста тежко време до Коледната ваканция, която започва на 11 ноември. Но човек се примирява, защото не дават уроци за в къщи. В Аржентина е строго забранено да се учат уроци. Понякога се случва някое малко аржентинче да се вмъкне в гардероба и да учи тайно, но горко му, ако майка му го усети. В училище изобщо нямат смятане и когато някое дете знае колко прави седем и пет, наказват го цял ден да стои в ъгъла, ако е било толкова глупаво да каже това на учителката си. Четене имат единствено в петък, и то само ако се намерят книги, които да четат. Но никога не се намират.




  • Защо вървя заднишком ли? Не живеем ли в свободна страна? Човек не може ли да върви както си иска? Освен това ще ти кажа, че в Египет всички си вървят така и никой не го смята за странно. Обиколила съм цялото земно кълбо и съм виждала много по-особени неща от хора, които вървят заднишком. Какво ли бихте казали, ако ме бяхте видели да ходя на ръце, както правят в Индокитай?
  • Ние живеем, за да правим добро на другите хора. Аз например, живея само заради това. А другите хора, интересно те за какво живеят!

  • Да, времето си тече, а ние стареем. Наесен навършвам десет години и това означава, че най-хубавите ми години са минали.