Translate

неделя, 17 август 2014 г.

Да опазим частица от природата си

9 неочаквани причини, поради които не бива да хвърляте бабановите обелки в коша за боклук

Бананите присъстван неотменно в хладилника ни още от 19-ти век, когато United Fruit Company ( сега Chiquita ) започват регулярни доставки към останалия свят от Латинска Америка. Но знаем ли, че техните обелки са еквивалент на бонбонените опаковки за природата? Разбира се, те са органични отпадъци, но попадат в депата за отпадъци, които са всичко друго, но не и щадящи околната среда. Поради тази причина, решихме да споделим с вас 9 начина за употреба на банановите обелки в домакинството.
Не е ли интересно да научим, как да извличаме максимума от любимите ни храни!


1. Против обриви 
За успокояване на обриви от отровен бръшлян Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry препоръчва да натрием засегнатото място с вътрешната страна на бананова обелка, което има временен охлаждащ ефект.


2. Подхранете розите в градината си
За да цъфтят розите ви с по-красиви и едри цветове, заравяйте всеки месец в почвата около корените им нарязани на дребно бананови обелки. Според SF Gate корите се разлагат бързо, освобождавайки калий, магнезий, фосфати и други полезни минерали, които подхранват розовите ви храсти.


3. Да полираме сребърните си прибори
Сложи в блендера няколко бананови обелки с малко вода и пасирай. С получената смес и една кърпа можеш успешно да лъснеш потъмнелите сребърни прибори.


4. Лъсни обувките си
Боята за обувки съдържа нефт. С вътрешната страна на бананова обелка можем да постигнем същия ефект, без да мажем обувките си с нефтени продукти.


5. Зелено авокадо
Ако сме купили от магазина авокадо, което не е достатъчно узряло, просто го пъхнете в хартиен плик заедно с няколко бананови обелки и за 24 часа отделеният от корите етилен ще го направи готово за консумация. Етиленът е газ, който се използва за ускорено узряване.


6. Пръв помощник в градината
Забравете инсектицидите. Банановите кори могат да се преборат успешно с листните въшки. Просто наръсете почвата около корените на растенията си нарязани на дребно обелки и ги покрийте леко с пръст, за да не привлечете катерици или други гризачи.


7. Омекотява месото
За да избегнете сухото, твърдо месо поставете бананови обелки в тавата с месото за печене и тогава пъхнете смело във фурната. Ще имате сочно и нежно печено за вечеря.


8. Отървете се от брадавиците
Според  University of Maryland Medical Center чудесно средство против брадавици е просто да ги наложите с парченце от бананова кора, прикрепено с лейкопласт и да оставите да престои една нощ. Може да повторите процедурата при необходимост.



9. И накрая не забравяйте да изхвърлите всички неизползвани по горните начини бананови обелки в кофата за компост! Природата ще ви бъде благодарна!

Няма коментари:

Публикуване на коментар