Translate

четвъртък, 21 август 2014 г.

За духовния и материалния живот

Мислех си и аз да кажа нещо по този повод, и то най-вече свързано с опита ми от моя живот и този на хората около мен. Но реших, че е по-добре да оставя истинските мъдреци и техните думи да стигнат до вас.

Животът се разтваря, времето преминава. Часове, месеци, години се изплъзват, преди човек да осъзнае това. Но за този, който разбира значението на времето, духовното достижение е на първо място. Както е казвал Христос: _„Търсете най-напред Царството Божие и Неговата правда и всичко това ще се приложи към вас.“_ Аз не ви казвам: „Оставете всичко, за да се стремите към духовни неща“. Духовното достижение не лишава човека от материални придобивки. Само трябва да се помни, че духовните са на първо място. И за да станем духовни, не е задължително да захвърлим светския живот или всичко, което е хубаво, красиво и значително от гледна точка на материалния свят. Соломон с цялото свое богатство не е бил по-малко мъдър. На човек не му е необходимо да захвърли всичко, което има, за да стане духовен. И ако някой мисли така, жалко за него. Почакайте, преди да кажете: „Ще чакам, докато дойде моят кораб и тогава ще стана духовен“ — кой знае кога ще дойде корабът? Никога не е късно да се започне духовния път, но в същото време никога не е твърде рано. В момента, когато човек помисли: „Вече е твърде късно, длъжен съм да започна“ — той наистина е длъжен да се отправи на път и да премине през всички изпитания и тежести на този път, с увереността, че няма нищо неизпълнимо, когато приеме духовния път.
Хазрат Инаят Хан



Аз твърдя, че материалните блага са резултат на добро духовно състояние. Материалното богатство е само за добрите хора. Богатството е винаги във връзка с нашата душа и нашия ум. Така ние можем да сме богати с мисли, може да сме богати и с материални блага. Често в духовния свят с тези неща става обмяна - например вие давате добри мисли, а отгоре ви дават материални улеснения. Най-сетне след обмяната, която става доброволно и вследствие на която човек може да стане богат, той вижда, че богатството не е най-главната печалба, но щом го поиска дава му се.
Беинса Дуно



Факт е, ако ми позволите да ползвам думата, че хората в бъдеще няма да получат много щастие от напредъка в материален план, което ще им припомни, че по-нататъшната еволюция трябва да продължи с духовните сили.

Но, както знаете, хората – такива, каквито сме на земята – представляваме единство. Нашата духовна природа не може да бъде отделена от материалната ни природа. Двете работят заедно като едно цяло между раждането и смъртта. И дори когато хората не възприемат духовното чрез духовните си сетива, това духовно все пак оказва своето въздействие. От последната третина на 10 век духовността се излива над нас; тя се влива в земната еволюция. Потокът от духовните светове е съвсем реален – просто хората не желаят да го приемат. Но даже когато не искат да приемат духовното, него го има
Рудолф Щайнер

Няма коментари:

Публикуване на коментар