Translate

събота, 16 август 2014 г.

Вкусно и нестандартно - круши и още нещо

Преди да ви разкажа за поредната вкусна супичка с круши, да си поговорим за лечебната сила на този плод.
Крушите се препоръчват при различни заболявания: възпаления на дихателните пътища, анемии, туберкулоза, обща слабост, състояния на възстановяване след тежко болеуване и т.н. В прясно състояние те действат разхлабващо. Затова се препоръчват при упорит запек. В изсушен ви крушите също са много ценни. Те имат полезно действие при подагра. Успокояват нервната система и облекчават дейността на жлезите с вътрешна секреция. Нормализират кръвното налягане, „пречистват“ кръвта и бъбреците. Крушите подобряват състоянието на пациенти със сърдечно – съдови заболявания. При сърдечно – съдови и бъбречни нарушения може да се взема и прясно приготвен сок от круши. Сокът е полезен и при чернодробни и жлъчни заболявания.
Крушите са много добър източник на растителни влакна /фибри/, особено ако се консумират с кората. Те съдържат комбинация от различни влакна, които помагат за преодоляване на чревни заболявания, намаляват кръвното налягане и контролират кръвната захар /важно за диабетиците/.

Нарязани на тънки парчета, сушените плодове са чудесно допълнение към коледния ошав и доставят голямо количество енергия на организма. Могат да се приготвят компоти /стерилизирани круши/, нектари и натурални сокове. Крушите се използват още на сладка и конфитюри, като могат да бъдат чудесна закуска, намазани на хляб.
Напоследък с лечебна и профилактична цел се препоръчват редица коктейли с круша. Народната медицина препоръчва за лечение и листата на крушата. От тях се прави отвара, която помага при цистити, възпаление на простатната жлеза, както и при бъбречни камъни. Отварата се приготвя от 40 г. ситно нарязани листа от круша. Те врат 10 минути в 1 л. вода. Пият се по 3-4 чаши на ден.
При трудно заздравяващи рани народните лечители препоръчват отвара от корите на прясно обелени круши. 40 г. ситно нарязани кори от круша се поставят в 1 литър вода. След 10 минути течността се прецежда. След като изстине, с нея се напояват превръзки, които се налагат на раната.


А  ето я супичката от круши и моркови със сусам. Звучи странно, нали! Но пък се оказа изненадващо вкусна и бих я препоръчала на всеки, който е готов да експериментира с вкусовите си възприятия.

И така, всичко, което ви е нужно са 200 гр. круши ( да не са много сладки ), 300 гр. моркови, олио от сусам или гроздови семки, сусам - една шепичка и настърган пармезан или друго твърдо сирене по желание. И да не забравя най-любимата ми подправка - стрък прясна или чаена лъжичка суха мащерка.

В тенджерата със загрятото олио ( 2-3 с.л) изсипваме нарязаните на дребно моркови, сотираме за 1-2 мин., добавяме и крушите, също дребно нарязани и сотираме още малко. Добавяме вряща вода, да ги покрие, мащерката и варим до омекване на морсковите, 10-15 мин. Сваляме от огъня, пасираме и добавяме настърган пармезан и леко запечения на сух тиган сусам.
Малко мента също не би навредила на вкуса и аромата на супичката.

Това е всичко. С едно прясно изпечено содено хлебче може да се нахраните съвсем пълноценно.
Да ви е вкусно!


Няма коментари:

Публикуване на коментар