Translate

вторник, 12 август 2014 г.

Толерантността

 
Напоследък накъдето и да се обърна, срещам спорещи хора, като всеки ожесточено се опитва да докаже правотата на собствената си теза и не само, но да покаже на останалите колко са непросветени, със сбъркани позиции и изобщо да наложи себе си, като единствен и неоспорим авторитет по един или друг въпрос. Друг е въпросът, че много често "дебатиращите" страни не се разбират правилно или поради не доброто излагане на позициите или на невнимателното изслушване на противниковата страна.

  Спори се на живо, в медиите, в интернет форумите. Често споровете прерастват в откровенни скандали и личностни нападки.
  Защо не можем да приемем чуждото мнение. Не, не да го приемем за свое. Само да осъзнаем, че не е задължително всички да мислят като нас, дори и да е грешно. Всеки има свой собствен път на развитие и ако той минава през едно или друго заблуждение, значи така трябва. Защото всеки има да придобива различни опитности в живота си. Един трябва да се научи да плува - значи ще мине през морето. Друг трябва да се научи да се катери - ще мине по най-стръмните и трудни планински пътеки.
  Да се опитаме да чуем чуждото мнение, да го изслушаме и ако не ни харесва, да го подминем, ако пък има нещо ценно, да го приемем в частта му, която устройва нас лично. Същото е и с нашите позиции и разбирания. Сподели ги и ако някой ги харесва и иска да се присъедини към теб - добре, ако ли не - нека всеки да продължи по своя си път. Пътищата се срещат, пресичат и продължават, всеки в своята си посока. Нали?!

Ето и нещо от Рудолф Щайнер, което ме наведе на горните мисли и .... нека победи по-добрия:)

Толерантност на астралния план

...Нашето време все повече се проявява в ограниченото съзнание на физическия свят, следователно също и в характерните свойства и своеобразности на физическия свят, където, ако започне някаква дискусия, всеки иска да унищожи или представи за глупак другия, който не е на същото мнение. В астралния свят не е така. Там едно същество ще каже: Аз не се грижа за другите мнения. Там съществува абсолютна толерантност. Ако дадено мнение е най-плодоносното, то ще измести останалите. Там се оставят другите мнения също така да съществуват, както собственото мнение, понеже нещата действително трябва да се коригират чрез съпоставянето. Който постепенно се вживее в духовния свят, следва да се научи да се съобразява с неговите особености, а първата област на духовния свят е астралния свят, където царят такива практики. Така че в човек, който се издига в духовния свят, в известно отношение трябва да навлезат също и привичките на духовните същества. А това също е правилното. Нашият физически свят все повече следва да става отражение на духовните светове и чрез това ние ще внасяме все повече хармония, като решим да съблюдаваме, че животът във физическия свят трябва да протича както животът в астралния свят. Не можем наистина да построим две църкви на едно място, но където мненията са различни, ги оставяме взаимно да се проникнат по отношение на плодоносността си в света. Мненията, които са най-плодоносни, ще победят, както става и в астралния свят...Събр. съч. 107 Духовнонаучно човекознание, стр. 21, немско издание 1973 г.




Няма коментари:

Публикуване на коментар