Translate

четвъртък, 21 август 2014 г.

Рудолф Щайнер за вегетарианството

Вегетарианството без духовен стремеж води към болест. Хранейки се с месо на човек не му се налага да губи тези вътрешни сили, които би му се налагало да загуби, имайки работа с растенията… тъй като животното вече е довело растителната организация до някаква по-висша точка, от която сега започва човека… Но благополучието на организма се състои в това да се приведат в действие всички негови сили.
-Храненето с животинска храна произвежда специфично действие на нервната система и на астралното тяло. При растителната храна нервната система остава незасегната от каквото и да е било външно. И тогава човек по отношение на нея е задължен във всичко само на себе си. Благодарение на това действие, неговата нервна система се пронизване от чужди продукти, а само от това, което възниква в него самия.
-Ако човек сам строи своята нервна система, то тя е напълно възприемчивa към духовния свят, към по-голяма взаимовръзка с нещата, които го издигат над предразсъдъците, възникващи от ограничеността на индивидуалното битие. При хранене с месо „червените кръвни телца стават по-тежки, по-тъмни, в кръвта възниква голяма склонност към съсирване. Лесно се образуват солеви и фосфатни съединения. При растителното хранене силата на натоварване на кръвните телца е много по-малка. Тогава няма нужда кръвта да стига до най-тъмния цвят. А благодарение на това става възможно, изхождайки от Аза, да господства над взаимовръзката на мислите, докато в същото време тежката кръв намира изражение в робско подчинение на това, което чрез животинската храна се вчленява в астралното тяло… Животинската храна вчленява в нас нещо такова, което постепенно става действително чужди субстанции, идващи в нас по свои пътища… /а тогава/ те разгръщат в нас сили, предизвикващи истерични и епилептични състояния.
-Месото, което ние ядем, е пронизано от астралното тяло на животното. Затова в неговото смилане трябва да участва нашето астрално тяло, което отнема от него доста много сили и тогава то не може да решава своите проблеми: да твори образи. Към това се добавя затруднението, поради което то не може през нощта правилно да напуща етерното тяло, оказвайки се ужасно силно приковано към него. Така астралното тяло започва да пречи на етерното тяло да решава своята нощна задача: да възстановява жизнените сили.
-Вегетарианското хранене е особено полезно за лекарите и юристите, за да могат те по-добре да разберат интересите на своите клиенти; но то не е желателно за работещите в банките, промишлеността и търговията, за всички, на които се налага много да смятат.
-Когато ние ядем говеждо, то в нас при това се вмъкват сили, действащи в животното /в бика/, когато то е отпаднало от редиците на отиващите напред същества. В него се затвърждават сили, действащи по време на неговото изоставане. Те са обусловили образуването на неголям мозък и изтеглена напред муцуна. Изяждащите бика, рогатото животно, поглъщат в себе си сили, образуващи някога малък мозък и изтеглена напред муцуна. От това не трябва да се разбира, че човек външно трябва да заприлича на бика… Човек поглъща тези сили в астралното тяло и те действат по някакъв начин огрубяващо. След смъртта ставайки свободно астралното тяло приема тези форми, което може да се наблюдава на астрален план. Този факт лежи в основата на идеята за „преселението на душите“.
-Един човек се нуждае от кратко храносмилане, друг от дълго. Който се храни с ориз, неговото храносмилане продължава недълго и определени сили остават на разположение на мислителната дейност. Кой то се храни с дивеч, неговото храносмилане продължава дълго. Той, изобщо, може да бъде умен, но когато той произвежда мисли, то мисли в действителност стомаха. В същото време един човек мисли слабо, но самостоятелно, друг – силно, но несамостоятелно. Значителна роля в организма играят белтъчините. „Тази същата дейност, която обуславя плодотворността на мисленето, се предизвиква в долния организъм от белтъчините“. Техният излишък води до потискане дейността на представите. Ето защо питагорейците не са ядели боб. Но могат да кажат: ето човекът яде ориз, а е слаб мислител. „Вземете човек, който неотдавна се е обърнал към вегетарианството. Дейността в долния човек при него е започнала да протича съвсем по друг начин. Определени сили се обръщат от материалното към духовното. Но ако те не се употребяват, то започват да действат в ущърб и могат да повредят дейността на мозъка“. Това даже сигурно би се случило ако прибягнат към вегетарианство обикновеният банкер или кабинетният учен. Вегетарианецът трябва да пристъпи към духовен живот. Не е достатъчно само да се храниш с плодове, за да ти се разкрият високите области на духовния живот.
-Развитието на вътрешния антропософски живот предизвиква малко по малко отвращение към животинската храна… При здравословно развитие на живота, инстинкта постепенно възстава против животинската храна; и това е много по-добре, отколкото да станеш вегетарианец поради тези или онези абстрактни принципи.
-Вегетарианецът по-малко се изморява, доколкото в него не се отлага пикочна киселина /сол/. „Той запазва главата си свободна и затова може лесно да мисли, ако въобще мисли. На този, на който не може да мисли,освобождението на главата нищо не дава,тъй като е необходимо да приведе в хармонично равновесие целият организъм.
-Препятствието на физическото и етерното тяло се преодолява по-лесно, ако се премине на вегетарианско хранене, отказвайки се от месо“; ако към това се добави усилен душевен живот.
-„Аз знам, че лекарите – хомеопати твърдят, че уж хората принудени да се откажат от месото, са пред разположени към туберкулоза. Да, това е възможно…. Аз мога още да добавя, че понастоящем има човешки организми, които не понасят растителна храна и на тях им е необходима месна. Това зависи от индивидуалността“.
-„До тогава, докато човек жадно и страстно желае месо, вегетарианството му е абсолютно ненужно“. Трябва отначало да секне удоволствието от яденето на месо.
- Най-лошото в използването на месо е – оставащото действие на болката, причинена на животните когато ги убиват…в астрален план. Закланите животни се връщат назад във формата на същества, направляващи действието на своите сили върху телата на потомците на този, който е ял месо. Бацилите са същността на превъплатените страдащи, убити, разкъсани и изядени животни…


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар