Translate

вторник, 26 август 2014 г.

Лечебната сила на къпините

Сезонът на къпините започна. Ох, колко го обичам този плод! А ми се струва, че е доста подценяван, вероятно защото е много достъпен, среща се много често в диво състояние и не е проблем да си набереш достатъчно количество за прясна консумация, а и да се запасиш за студените зимни дни, от фризера или под формата на сироп или конфитюр. Е да, няма екзотично име, не идва от далечни дестинации, но по нищо не им остъпва, освен по цената.

Ако възбудих любопитството ви, може да продължите да четете и надолу.

Къпините се използват за лечение при жлъчно – чернодробни болести, а така също за поддържане на алкално – киселинното равновесие на организма при състояния, протичащи с ацидоза – захарен диабет, бронхиална астма, рахит. Заради високото съдържание на дъбилни вещества къпините са приложими при лечене на диария. Те повишават съпротивителните сили на организма при простуда. По съдържание на калций къпините са сред най- полезните плодове. Желязото в тях е изключително полезно за хора с анемии. По високото съдържание на магнезий къпините отстъпват само на шипките. Той съдейства в борбата с атеросклерозата, при съречно – съдови заболявания, мускулни крампи.

100 гр. къпини съдържат 43 ккал, което прави плодовете подходящи и при диети за отслабване. Фибрите в къпините са напълно диетични и подпомагат храносмилането. Те доставят на тялото витамин С, минерали, фибри и антиоксиданти. Калият подпомага извличане на излишната вода от тъканите. Къпината действа затягащо и противовъзпалително.
Отварата от листата и плодовете действа благоприятно при бяло течение при жените. При различни дихателни възпаления и простуди може да се прилага вино от къпини. Виното се прилага и при упорити диарии и дизентерии, захарна болест, ангини, грип, кашлица, възпалени венци, афти, бронхити, фарингити и т.н.

Къпините най- добре се консумират свежи. Те се използват за приготвяне на сиропи, конфитюри, мармалад, сладка, кремове, салати, ястия, сладолед и други храни и напитки. В сладкарството се използват за украса.
Освежителен шейк от къпини: сложете в блендера 1 изстуден банан, 180 мл кокосово мляко, една лъжика мед или захар и 100 гр къпини. Блендирайте до хомогенна смес. Изсипете в чаша. Добавете няколко цели къпинки и стрък мента за декорация в чашата.
Фантазия от малини и къпини: 100 гр малини, 100 гр къпини, 4 с.л. кисело мляко, 200 мл сок от ябълка. Слагаме всичко в блендера и разбийте на финна каша. Добре е съставките да са изстудени предварително.
Къпиновото вино се прави по следния начин: 1 кг. къпини се заливат с 3 л. вода. Прибавят се 500 гр. захар и 5 г. винена киселина. Оставя се да ферментира в дамаджана при стайна температура. За да се ускори ферментацията, е добре да се сложи 5-10 г. хлебна мая, размита в хладка вода. Виното е готово след няколко дни.
Сладолед от къпини и кисело мляко се приготвя като 1 чаша нискомаслено кисело мляко и 1 банан се пюрират в блендер. 3 чаши къпини /може и замразени/ и ½ чаша мед се поставят на печката за заврат, след което температурата се намалява и се оставят да къкрят 5 минути. Къпинената смес се минава през сито, за да се отстранят семките и кожата на плодовете. Сместа се оставя да се охлади. Банановата смес се сипва във формички за сладолед. Отгоре се изсипва къпинената смес и се разбърква съвсем леко, колкото да се получи интересно оцветяване. Поставя се капака на формичките, а в него и дървените пръчици. Сладоледът трябва да престои в камера или фризер в рамките на 6 часа, преди да се консумира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар