или познат ни още като черно френско грозде е един от не много популярните плодове, независимо от факта че води първенството по съдържание на витамини.
Детството ми е свързано със споменът за храстите от черен и червен касис в задния двор на къщата ни и специфичния му аромат. Не си спомням да съм го яла, но мама правеше невероятно ароматно вино, което насищаше със специфичния си аромат студените зимни вечери. По-късно свързвах този аромат с чудесната комбинация от водка и сок от касис. :) Отдавна не бях срещала храсти на този красив плод и ето че наскоро намерих два. Ей така в нищото, на най-невероятното място, на което бихте очаквали да ги видите. И то отрупани с цвят, а сега вече и с малките черни перлички на узрелите плодчета. Тази зима и моята къща ще мирише на детски спомени!
А сега малко повече за касиса и ползите от него.
Природата, създавайки растението касис, е сътворила един естествен витаминен концентрат. По съдържание навитамин С (160 - 200 мг%) касисът отстъпва само на шипката и ракитника, а на витамин Р (1000 - 2138 мг%) – само на аронията и черната черница. Дневната доза от витамин С, нужна за човека, може да се набави само от 15-20 г пресни плодове касис. Важно е да се знае, че количеството ензими в тях, разрушаващи аскорбиновата киселина, е малко, което значи, че при правилно консервиране (замразяване, изсушаване, приготвяне на сокове, сиропи) витамин С се запазва. Това прави плодовете подходящи за употреба през всеки сезон.
От много древни времена касисът се ползва с лечебни цели. Той е особено полезен плод за страдащите от атеросклероза и хипертония, защото голямото количество на витамин Р пречи на дегенеративните процеси в капилярните стени. Консумацията на касис увеличава защитните сили на човешкия организъм и има профилактично действие против простудни и инфекциозни заболявания. Поради съдържащите се в касиса желязо, манган и мед, той е полезен при анемия. Количеството калий пък го прави отлична храна при сърдечна и бъбречна недостатъчност, повишено кръвно налягане и особено при болестни състояния с отоци. Установено е положителното въздействие на сока и концентрата от касис върху зрението и при диетите за отслабване. Касисът се прилага и при язва на стомаха, гастрит с повишена киселинност на стомашния сок.
Кулинарно приложение на касиса
Касисът е популярен плод за приготвянето на сокове, сиропи, компоти, вино и др. Добрата новина е, че при кулинарна обработка, голяма част от витамин С се запазва в крайния продукт. Тези плодове се използват също за направа на желета, конфитюри, добавят се към десерти или като част от сосове и дипове.
Няма коментари:
Публикуване на коментар