Translate

неделя, 10 август 2014 г.

Касис

Касис ( Ribes nigrum )
или познат ни още като черно френско грозде е един от не много популярните плодове, независимо от факта че води първенството по съдържание на витамини.

Детството ми е свързано със споменът за храстите от черен и червен касис в задния двор на къщата ни и специфичния му аромат. Не си спомням да съм го яла, но мама правеше невероятно ароматно вино, което насищаше със специфичния си аромат студените зимни вечери. По-късно свързвах този аромат с чудесната комбинация от водка и сок от касис. :) Отдавна не бях срещала храсти на този красив плод и ето че наскоро намерих два. Ей така в нищото, на най-невероятното място, на което бихте очаквали да ги видите. И то отрупани с цвят, а сега вече и с малките черни перлички на узрелите плодчета. Тази зима и моята къща ще мирише на детски спомени!

А сега малко повече за касиса и ползите от него.


Природата, създавайки растението касис, е сътворила един естествен витаминен концентрат. По съдържание навитамин С (160 - 200 мг%) касисът отстъпва само на шипката и ракитника, а на витамин Р (1000 - 2138 мг%) – само на аронията и черната черница. Дневната доза  от витамин С, нужна за човека,  може да се набави само от 15-20 г пресни плодове касис. Важно е да се знае, че количеството ензими в тях, разрушаващи аскорбиновата киселина, е малко, което значи, че при правилно консервиране (замразяване, изсушаване, приготвяне на сокове, сиропи) витамин С се запазва. Това прави плодовете подходящи за употреба през всеки сезон.

От много древни времена касисът се ползва с лечебни цели. Той е особено полезен плод за страдащите от атеросклероза и хипертония, защото голямото количество на витамин Р пречи на дегенеративните процеси в капилярните стени. Консумацията на касис увеличава защитните сили на човешкия организъм и има профилактично действие против простудни и инфекциозни заболявания. Поради съдържащите се в касиса желязо, манган и мед, той е полезен при анемия. Количеството калий  пък го прави отлична храна при сърдечна и бъбречна недостатъчност, повишено кръвно налягане и особено при болестни състояния с отоци. Установено е положителното въздействие на сока и концентрата от касис върху зрението и при диетите за отслабване. Касисът се прилага и при язва на стомаха, гастрит с повишена киселинност на стомашния сок.

Кулинарно приложение на касиса
Касисът е популярен плод за приготвянето на сокове, сиропи, компоти, вино и др. Добрата новина е, че при кулинарна обработка, голяма част от витамин С се запазва в крайния продукт. Тези плодове се използват също за направа на желета, конфитюри, добавят се към десерти или като част от сосове и дипове.
Касисът е често използван за направата на стимулиращи напитки, ликьорсладолед и най-популярната му употреба във вид на сок. Листата на касиса се използват за подобряване вкуса на някои супи. Сушените листа от касис също са използвани за направа на различни видове чай.

Няма коментари:

Публикуване на коментар