Translate

петък, 18 юли 2014 г.

Пащърнак - ароматен, вкусен, полезен


Пащърнакът е широко разпространен в България, но по-скоро може да го намерите по пазарите, а не в супермаркетите. За мое учудване и радост се оказа, че и тук в Шотландия той е точно толкова, ако не и по-популярен. Отглежда се култивирано подобно на морковите. Корените на пащърнака се използват за храна, а листата му като подправка и за украса на слати. Корените му са с формата на морков, но са по-светли и с по-силен вкус. И най-вече притежават невероятно свеж аромат, който го прави един от най-използваните корени в моята кухня.

Корените на пащърнака може да се използват като:
1.Се варят или пекат и пасират на пюрета. Корените пащърнак се пекат с кората.
2.Пащърнакът може да се добави към супи, яхнии, ястия с месо и без месо, салати.
3.Пащърнакът е чудесно допълнение към маринати на дивеч.
4.Пащърнакът е полезен за деца над определени месеци.
5.Пащърнакът може да се използва при рибни и зеленчукови консерви.
Пащърнакът чудесно си партнира с броколи, моркови, лук, гъби, сирена, мащерка, джинджифил, черен пипер, магданоз, праз, чесън, дафинов лист, бахар, целина, джоджен.

Ползи от пащърнака:
1.Пащърнакът е ниско калоричен и не съдържа холетерол. Подходящ е при диети.
2.Богат е на витамини, белтъчини, въглехидрати, фолиева киселина.
3.Има по-високо съдържание на захари в сравнение с другите кореноплодни.
За предпочитане са средните и дребните корени на пащърнака. Едрите са много влакнести. Корените се съхраняват неумити, завити в хартиен плик, на хладно, далеч от слънчева светлина. При употреба се действа както при морковите. Дребните само се измиват, а по-едрите се почистват като се обелват с белачка. Ако вътрешността е твърда и влакнеста се премахва. Народната медицина препоръчва, пащърнакът да се употребява под формата на извлек. Може да се приложи при проблеми на отделителната система, сърдечна невроза, високо кръвно и други болести.

Няма коментари:

Публикуване на коментар