Translate

сряда, 23 юли 2014 г.

Орлови нокти

Орлови нокти или Лоницера /Lonicera/ е род покритосеменни растения от семейство Бъзови /Caprifoliaceae/. Включва около 180 вида изправени или увивни храсти. Повечето сортове най-често се отглеждат за жив плет, но има и видове, които могат да се садят като почвопокривни или като единични храсти.
Листата на орловите нокти са срещуположни, прости, овални, дълги от 1 до 10 см, повечето от тях са широколистни, а някои от тях са вечнозелени. Много от видовете са сладко ухаещи, с двустранно симетрични цветове, обагрени в розово, бяло, жълто и др. 
Есенцията от орлови нокти е свързана с 6-та чакра и цвета на индигото. Чрез медитация и визуализация може да задвижите енергията на “третото око” и да увеличите своята проницателност за случки от миналото, силата на духа, паметта и анализа на сънищата, както и да разберете някои кармични срещи и епизоди, които сте имали.
Още преди 3000 години китайският народ открива полезните свойства на орловите нокти. Трактатът по фитотерапия Шън нун бън цао дзин определя растението като висша и ценна билка.
В Материя медика китайският лекар Ли Шъджън отбелязва, че цветовете от орлов нокът противодействат на всички отрови, затова могат да лекуват отравяния, разсейват застоя на кръв и активизират енергията на кръвта. Ако често се пие на запарка, билката може да удължи живота на човек.
Японският орлов нокът /L. japonica/ притежава и изключителни лечебни свойства. Неговият цвят има висока лекарствена стойност и е известен в китайската медицина. Има мощни антибактериални и противовъзпалителни свойства, използва се за премахване на токсините и против антракс, треска,грип, язви, кашлица и възпалено гърло.
Ароматът на цветовете се използва при ароматерапии поради доказаното благотворно влияние за намаляване на стреса. Билката се употребява като лекарство, чай, храна, напитка, козметичен продукт. Може да се приема често за предпазване от вируси и вредни бактерии.
В китайската медицина се употребяват цветовете, листата и стъблото на орлови нокти /L. japonica/. От тях се приготвят лечебни средства, които лекуват проблеми със ставите, дизентерия,кожни заболявания, настинки, бронхити и др. От него се правят настойки, сиропи, пие се под формата на чай или капсули.
Научно доказано е, че този вид предпазва и лекува грип, пневмониятумори, регулира кръвната захар, понижава телесната температура, опазва черния дроб, помага за отслабване. Лекува хроничен колит, остър нефритмастопатия, болести на горните дихателни пътища, болни сливици.
Японският вид на орлови нокти притежава сладък вкус и студена енергия. Прониква в меридианите на белите дробове и стомаха. Приемано вътрешно стъблото на орловия нокът е ефикасен лек при паротит, хепатит и артрити. Освен вътрешно може да се прилага и външно за промивки на кожата при инфекции, рани и възпаления.
Орлови нокти често с комбинира с други билки. Например заедно с Форзицията се използва за лечението на редица респираторни заболявания, а когато се комбинира с маточина облекчава симптомите на грипа. Орловите нокти се прилагат в комбинация с хризантеми за лечението на висока температура и вирусни заболявания. Съчетанието с мента се прилага за промивки наобриви.
Чаят от орлов нокът действа отхрачващо и когато се съчетае с иглика и плодове на черница облекчава кашлицата и симптомите на астма. Цветовете на орловия нокът помагат на организма да се пречисти от токсините, а при диария се ядат запържени. Стъблата на орловия нокът понякога се използват като допълнение към лечението с акупунктура.
Според китайската народна медицина орлови нокти имат охлаждащ ефект върху организма. Вярва се, че огън в тялото е причина за болестите и приемането на тази билка охлажда тялото и потушава симптомите. Различните части на японския орлов нокът притежават редица лечебни свойства, което прави тази билка отлично диуретично, противовъзпалително, антибактериално и противовъзпалително средство. Доказано е, че понижава и кръвното налягане.
Чай от орлов нокът с мента може да се приготви, като цветовете на орлови нокти (30 г) се варят 15 минути в 500 мл вода заедно с пресен корен от тръстика (60г). След това се добавя мента (10 г) и отварата се вари още 3 мин. Прецежда се и се подслажда. Този чай пречиства кръвта, утолява жаждата, облекчава настинката, понижава високата температура.
Чаят от орлови нокти и хризантеми утолява жаждата в летните жеги и премахва главоболие, предизвикано от настинка. Отварата се приготвя, като 10 гр. цветове от орлов нокът и 10 гр. хризантеми се запарят в гореща вода. Течността се прецежда и се подслажда със захар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар