Translate

неделя, 13 юли 2014 г.

Божественият инструмент на Шива - вина

„О, този инструмент със струни от жили! Гледайки го, докосвайки го, чувствайки го, можеш да станеш свободен, дори ако убиеш брамин!“

 Този инструмент бил изобретен от бог Шива, чието име е и Махадева. Той дал на света опита на целия свой живот в практиките на йога и в Индия го почитат като божество. Неговите писания се считат за свещени. Достигнал висше майсторство в дихателните техники. Шива бил отшелник, живеел в планините, където, дишал свежия въздух на широките хоризонти на Изтока и произнасял мантри — думи и фрази, променящи цялото същество на човека. Шива поискал да създаде някакъв инструмент, който да се използва за достигане на висше блаженство чрез музиката. Отрязал в гората парче бамбук, взел две тикви, издълбал ги и ги привързал за бамбука. Направил струни от животински жили и ги прикрепил към инструмента. Така създал своята първа вина и практикувал в уединение с нея. Разказват, че когато един елен в гората чул неговото свирене, промълвил: „Направи струните от моите собствени вени и ги натегни на своята вина, но докато съм жив продължавай да свириш“. Махадева създал този инструмент в помощ на човешкото тяло и ум, като имал предвид различните състояния на душата сутрин, по обед, през деня, през нощта и на зазоряване. Той забелязал, че всяко време от деня и нощта оказва върху тялото и душата определено въздействие и ритъмът, присъщ на всяко време, трябва да бъде осмислен, за да се възвиси душата. Така Махадева заложил психологическите основи на музиката. Създал наука, наречена _рага_, което означава „емоция“ — емоция, контролируема и използвана за най-добри цели.
 Когато неговата съпруга Парвати видяла инструмента, казала: „И аз трябва да изобретя своя _вина_“. Тя взела половин тиква и направила друг вид _вина_ — _вината_ на Сарасвати. Така се получили две _вини_ — на едната свирят мъже, а на другата — жени."
   

"Звукът на _вината_ много прилича на човешкия глас. Ако можехте да чуете звука на _вината_, никога не бихте помислили, че звучи инструмент. И въпреки че музиката на _вината_ не притежава магнетизма на човешкия глас, тя е по-притегателна и по-впечатляваща от него, а цялата изисканост на човешкия глас и неговата копринена структура са доведени до съвършенство в звука на _вината_."

 



Хазрат Инаят Хан
Космическият език


Няма коментари:

Публикуване на коментар