Translate

неделя, 6 юли 2014 г.

За Кант, Вселената и плажа

В предговора към второто издание на „Критика на чистия разум“ Кант установява границите на науката и стига до заключението, че съществуват три основни въпроса на метафизиката, които науката никога няма да може да разреши. Бог, свобода и безсмъртие. Кант смята, че учените никога няма да могат да докажат съществуването на Бог, да определят дали разполагаме със свобода на волята и да установят какво става след смъртта. Тези въпроси според него не принадлежат на физиката, а на метафизиката.


Ние непрекъснато се опитваме да търсим и да привеждаме доказателства за едно или друго и ако не успеем, просто го отричаме, защото така е най-лесно. Забелязали ли сте колко е сложна Вселената? Замисляли ли сте се колко съвършено изпипана трябва да е всяка подробност, за да функционира една звездна система? Или да се свържат атомите? Или да се създаде живот - независимо дали е на Айнщайн или на гъсеницата, която ни яде цветятя в градината? Или да може една река да тече по начина, по който го прави? Всичко това не е ли безкрайно по-сложно от направата на един автомобил например? Но приемаш автомобилът за даденост и за доказателство за съществуването на някой - един или повече, които са го създали. И това че го има, че го ползваш е напълно достатъчно доказателство за теб за съществуването на създателя му, независимо че ти никога няма да го видиш, пипнеш, усетиш като жив човек. защо тогава така отчаяно се опитваме да отричаме всичко заобикалящо ни и законите по които то съществува, като доказателство за наличието на Творец, Създател, Бог или както там ви е угодно да го наречете? О не, не говоря за онзи белобрад, строг старец, който трябва да е отговорен за всичко, което правим или не правим. Не говоря за бога на папата и на православния патриарх и на всички останали църкви, сътворен и налаган единствено и само с идеята да служи на шепа малоумници за манипулиране на масите и оправдание на собствените ни пороци и падения. Макар че и те имат своето място във Вселенския ред, както и маларичния комар, мухата Цеце и САЩ.

Ако пък не ви се мисли, просто вземете хавлията и иденте на плаж. Днес времето е прекрасно и си заслужава да се насладим на даровете на лятото, независимо дали сме доказали кой е създателя му.

Тези следи, достатъчно доказателство ли са за съществуването на човека, който ги е оставил? :)

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар