Translate

понеделник, 14 юли 2014 г.

Куркума 3 в 1

Куркума 3 в 1 – магическа билка, вкусна подправка и красиво цвете


Признавам си, че сравнително скоро открих куркумата и то само като подправка. Оказа се обаче, че тя била доста повече от „евтин заместител на шафрана” – изключително полезна и мощна в превенцията и борбата с доста популярни съвременни болести. И освен всичко е и много красиво цвете.
Информацията за това откога датира употребата на куркумата е много различна – в някои източници се посочва, че тя  е била позната още преди 10 000 години в Китай, Индия и Индонезия.
„Има един зеленчук, който по всичко прилича на истински шафран, има същата миризма и цвят, но не е шафран” – пише в дневника си Марко Поло от Китай през 1280г пр.Хр.
Още тогава куркумата е използвана като подправка, лекарство и текстилна боя.
Куркума, смляна – 2 супени лъжици или 4.40гр съдържа
Манган – 0.34мг или 17% от препоръчителния дневен прием
Желязо – 1.82мг или 10.1% от препоръчителния дневен прием
Витамин В6 –0.08мг или 4.7% от препоръчителния дневен прием
Фибри – 0.93мг или 3.7% от препоръчителния дневен прием
Мед –0.03мг или  3.3% от препоръчителния дневен прием
Калий – 110.10мг или 3.1% от препоръчителния дневен прием
Мощното противовъзпалително, аналгетично и антибиотично действие на куркумата се дължи основно накуркумина, който придава също характерния яркожълт цвят на корените.
Куркуминът помага за
  • Укрепване на имунната система
  • Поддържане на здрава храносмилателна система
  • Укрепване на костите и ставите
  • Поддържане на нивата на холестерола в нормални граници
  • Правилното функциониране на черния дроб
Куркумата може да помогне на хора, на които са предписани следните лекарства:
-          Lipitor (atorvastatin) – антихолестеролов медикамент
-          Кортикостероиди
-          Прозак – антидепресант
-          Противовъзпалителни медикаменти – ибупрофен, тамоксифен, напроксен, дексаметазон, фенилбутазон
-          Оксалиплатин – противораков медикамент
-          Метформин – антидиабетичен медикамент

Ефективно лечение при възпаление на червата, например при болест на Крон (хронично възпалително заболяване, свързано с появата на язвени изменения на храносмилателния канал).

Помага за лечение на кашлица

Куркуминът действа като противовъзпалителен агент и притежава антибактериални и антивирусни свойства. Затова той е отлично средство за справяне с бактериални и вирусни инфекции, настинки и последвала кашлица.

Укрепва сухожилията

Куркуминът е много ефективен при болка, подуване и възпаления вследствие на травми на сухожилията, както и при нужда от възстановяване на други наранени тъкани.

Тонизира кожата

Куркумата почиства и подхранва кожата, възвръща нейната еластичност и младежки вид и ѝ придава блясък. Тя действа отвътре навън като нормализира метаболизма и спомага на храносмилателния тракт да усвои максимално полезните хранителни вещества, което пък се отразява благотворно на кожата.

Естествен аналгетик и антибиотик

Куркумата предпазва стомаха като унищожава гъбички, вируси и бактерии, които биха могли да причинят натравяне с храна, диария и други проблеми. Още в древността са използвали вълшебните корени за лекуване на всякакви наранявания – от леки порязвания и одрасквания, до язви на кожата и дори проказа. Маслото, съдържащо се в куркумата действа като мощен локален антибиотик, който предотвратява развитието на инфекции и сепсис при сериозни наранявания.

Естествено противовъзпалително средство

Куркумата  традиционно се използва при лечение на възпалителни състояния като артрит, остеоартрит и ревматоиден артрит. Много изследвания доказват, че ефектът от приема на куркума се равнява на приема на широко използвани противовъзпалителни медикаменти като хидрокортизон и Mortin, но без да причинява неприятните странични ефекти на тези лекарства.

Предпазва и забавя прогреса на нервнодегенеративни заболявания като болест на Алцхаймер и множествената склероза

Подобрява храносмилането, предотвратява подуването на стомаха и лекува стомашни язви

Подобрява състоянието на кожата при екзема, псориазис, акне и хиперпигментация.

Индийките използват куркумата за почистване на лице и като ексфолиант, за да поддържат кожата си млада, еластична и хидратирана.

Куркумата предпазва от развитието на различни ракови заболявания (левкемия, рак на гърдата, рак на простатата, рак на белите дробове, рак на дебелото черво)

Куркуминът пречи на образуването на ензимите, причиняващи рак (Топоизомераза) и така намалява риска от развитието и растежа на ракови клетки.

Подобрява общото състояние при астма

Противовъзпалителното действие на куркумина намалява възпалението на дихателните пътища и стягането на гръдния кош, характерни при астмата. Счита се, че ефективността му се равнява на лечение с дексаметазон(стероид).

Още любопитни начини за употреба на куркумата

Избелване на зъбите – въпреки че куркумата безвъзвратно ще боядиса всяка дреха, тя доста успешно се използва за избелване на зъбите. Можете да четкате зъбите с каша от куркума и вода (за предпочитане вечер, защото езикът се оцветява в жълто) или да си приготвите домашна паста за зъби по ето тази рецепта.
Лечение на пърхот – куркумата в комбинация със зехтин се използва за успешно справяне с пърхота и за укрепване на скалпа. Можете да заместите зехтина с масло от жожоба или кокосово масло.
При задържане на вода в ушите – ако след плуване установите, че в ушите е останала вода, можете да я изтеглите като накапете затоплен зехтин с намачкан чесън(прецеден) и малко куркума.
За успокояване на раздразнен стомах – направете си чай или мляко (използвайте бадемово, соево или кокосово мляко) от куркума.
При болезнена менструация – куркумата действа антиспазмолитично и изглажда мускулатурата като така предпазва от болезнените крампи и значително намалява болката. Препоръчва се прием два пъти дневно в продължение на седмица преди очаквания цикъл.
Като естествена боя – за приготвяне на домашен пластилин.

И да не забравим за цветето. Пише, че декоративната куркума не може да се отглежда за подправка, но пък за красота може – подправки има на пазара.

Няма коментари:

Публикуване на коментар