Translate

събота, 5 юли 2014 г.

Антропософската медицина като част от алтернативна медицина



67 на сто от населението на Европа използва алтернативна медицина, включително  и малко познатата у нас  антропософска медицина.

Данните бяха оповестени в Брюксел в Европейския парламент в края на юни миналата година.

 По света над 5 хил. лекари практикуват антропософските лекарства, а около 30 хил. медици изписват антропософски лекарства. В  25 клиники се развива тази медицина. Тя причинява  само  0.05 на сто странични ефекти и  осигурява много по-дълги години живот  на пациента, подчерта  по-рано  френският лекар д-р Кемпениш пред френския Сенат.

Отличителното за антропософската медицина е в начина по който се обясняват причините за болестта и постигане на здравето.

Тя се основава на различни принципи, сред които е  салутогенезата. Досега традиционната медицина е стояла само върху патогенетичния принцип, т.е търсене причините за болестите, но салутогенезата търси това в човека, което може да бъде укрепено и усилено, за да може да се преодоляват възникналите нарушения и болести, посочи още д-р Кемпениш.

През последните 20 години една друга област се разви в антропософската медицина и това е работата с биографията. Практикуващият антропософията лекар трябва  да се съобрази с  7-годишните ритми  в живота на човек и да потърси причините за заболяването не преди 1-2 или 5 години, а много назад  в неговото детство.

Антропософската медицина използва и артерапията, включвайки много по-осъзнато рисуването и музиката, посочват терапевтите.В рисуването се работи с пастели и въглен. Така чрез арт-терапия се  хармонизират и  укрепват  физическото и душевно здраве на хората, които я практикуват. Принципът е: „Човек трябва да действа, за да изживява.”

Медицината, която е създадена от д-р Рудолф Щайнер и развита от д-р Ита Вегман е позната в Европа повече от 90 години.

Успехът й се дължи и на това, че лекарите използват силата на лечебната евритмия - комплекс от специални упражнения, които  помагат за възстан
овяване на нарушеното равновесие.


Още за антропософската медицина, основните и принципи и някои конкретни методи на лечение в следващи публикации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар