Translate

петък, 18 юли 2014 г.

Лимонова трева


Още една подправка, която можем да употребяваме в почти всяко ястие и с почти всяка друга мерудия. Често пъти, когато не съм намирала мента в хладилника си успешно съм ползвала лимоновата трева, като заместител. 
Разпространение на лимонената трева
Лимонова трева или цитронела се среща в 50 разновидности и е разпространена предимно по тропиците и умерените пояси. Лимонената трева е многогодишно растение с дълги и остри и високи листа. Използва се надземната част на тревата – листата. Лимоновата трева има ярко изразен свеж, силен, сладък аромат на лимон.

За какво се използва лимоновата трева?
Лимоновата трева се използва като билка и подправка. За кулинарни цели се използва нежната сърцевина на листата. Цитроновата трева може да се употребява свежа и сушена, стрита на прах. В прясно състояние лимоненият аромат е по-ярко изразен, докато при изсушаване се губи. За да се освободи ароматът нежните светлозелени стебла на лимонената трева се начукват с тъпата страна на ножа, за да се освободи ароматът. Това се прилага както при готвене, така и за чай. Лимонената трева се употребява в индийската, виетнамската, тайландската кухня най-често. В Африка и Латинска Америка от нея се прави ароматен чай. Подходяща е за супи, риба, морски дарове. Лимонената трева е приложима при домашни птици, но не толкова за дивеч. Цитронелата добре се съчетава със стриди, кантарион, босилек, раци, миди, люти чушки. В Индонезия и Малайзия комбинират цитронелата с аншоа, джинджифил, чесън, куркума, кориандър, лук.

От лимоновата трева се извлича етерично масло. То има много полезни свойства и може да помага при грип, простуда, умора, стрес, отблъсква насекомите и други. Употребата му трябва да съобразена с индивидуалността на всеки.
Лимоновата трева може да се отглежда и у нас в домашни условия. Размножаването става от туфи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар