Translate

вторник, 15 юли 2014 г.

За пъпеша с любов

Винаги съм предпочитала динята. Мога да прекалявам с диня отново и отново и отново. Но откакто се пренесох "малко" на север от България, сиреч по западното крайбрежие на Шотландия се оказа, че по независещи от мен причини любовта ми с динята приключи. Не заради друго, а тук дините са далееееч от онзи сочен, сладък плод, който ни радва в България. И така полека-лека пренасочих любовта си към пъпеша.

Пъпеша, о пъпеша!
Тази експлозия от аромати, която кара душата ти да се усмихва всеки път, щом порция от нея достигне до теб. Даже имам идея да си купя няколко и да ги използвам вместо ароматизатори в къщата си, като периодично си ги хапвам и зареждам с нови.

А сега минаваме към малко суха материя относно пъпеша, произход, качества и още нещо. :)


Пъпеш (Cucumis melo) е плодът на едногодишно пълзящо растение от семейство Тиквови. Родината му е Средна Азия, където се отглежда от над 4000 години.
Пъпешът е разпространен в Европа в началото на новата ера от елините и древните римляни.

Съществуват над 500 сорта пъпеш в различни цветове – жълт, жълтозелен, зелен, бял, оранжев, златист и т.н.
Вкусът на плодовете също е различен – от много сладък и ароматен до почти пълна липса на сладост и аромат. Някои сортове пъпеш са по-сочни и по-воднисти ("Медена роса"), а други са по-сухи и по-месести ("Шантенай"). 


Пъпеш – хранителни качества
Пъпешът е отличен източник на витамин С, с високо съдържание на витамини А, Е и от групата В, на минерали (най-вече калий), пектин, целулоза и захари. Консумира се свеж, замразен, в плодови салати или в десерти. 

Хранителни стойности в 100 г пъпеш: 28 ккал; 0 г мазнини; 1 г белтъчини; 6 г въглехидрати и 2 г фибри

Пъпеш – здравословни качества
  • пъпеш - слънчевият плодПъпешът е полезен при бъбречни заболявания (нефрит, пиелонефрит) и други болести на отделителната система.
  • Слънчевият плод укрепва нервната система и тонизира организма.
  • Пъпешът е богат на целулоза, която стимулира изхвърлянето на "лошия" холестерол от организма. Така намалява риска от атеросклероза, артериална хипертония и други сърдечно-съдови заболявания.
  • Помага при подагра, ревматизъм, хемороиди, простуди и възпаления, дори при туберкулоза.
  • Отварите от семена на пъпеш също са много полезни за отделителната система (бъбреци, уретери, пикочен мехур и пикочен канал).
  • Пъпешът намира приложение и в козметиката. Чудесно избелващо средство е при лунички и пигментни петна, прави кожата гладка и нежна.  Има много добър ефект върху кожа, изморена от слънцето.  
  • Пъпешът НЕ се препоръчва при язва на стомаха и дванадесетопръстника, захарен диабет, дизентерия и при кърмещи майки, тъй като може да доведе до диария при бебето.
Пъпеш в диетата

Пъпешът е идеален за лятна диета. Може да си правите по 1-2 разтоварващи дни седмично през цялото лято. Но е важно да знаете, че пъпешът не бива да се консумира на празен стомах или веднага след ядене (поне 2-3 часа след това), защото пречи на храносмилането и дори може да доведе до диария. Освен това слънчевият плод не бива да се консумира едновременно с алкохол, студена вода, мляко, млечни продукти и яйца.

пъпеш - слънчевият плод

Как да изберем и съхраним пъпеша?


Различните сортове пъпеш имат различни признаци на зрялост. И все пак, узрелият пъпеш има приятен, сладък аромат и леко поддава при натискане. Пъпешът се съхраняват на стайна температура, докато узреят. След това се държи в хладилник до 5 дни. След нарязването пъпешът трябва да се съхранява в хладилник, покрит с фолио, но не повече от 3 дни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар