Translate

петък, 11 април 2014 г.

Карма и съдба 1

Днес това, което ще пусна по темата е мъничко. Последните дни получих много хубави вести, а току що прочетох една лоша. Това още повече ме накара да се замисля, как голяма част от хората не осъзнават, че всяка тяхна постъпка носи след себе си последствия не само за тях , а и за още много други души, с които са дошли в група на този свят. Никой не живее сам за себе си. Именно заради това трябва да сме още по-отговорни към мислите и делата си. Защото не само ние заплащаме за грешките си. И не се заблуждавайте, че може да излъжете Вселената. Изключения НЯМА!


  • Ще кажете, че съдбата ви е определена, и човек, колкото и да работи, не може да я измени. Има една съдба определена, наречена първична съдба, но има една съдба, която човек всеки ден пише – както живее, така пише. Той сам пише съдбата си. От човека зависи да си напише добра или лоша съдба. Затова на човека е даден ум да мисли, да не се хвърля безогледно в една или друга посока. Като мисли, той пак няма да бъде щастлив, но поне ще се освободи от ненужните страдания.     (Да ви даде, НБ, 1929-30)


  • "Животът на човека между раждането и смъртта зависи от три фактора. Те лежат отвъд границите на живота и смъртта. Тялото се подчинява на закона за наследствеността; душата се подчинява на съдбата, която човек изгражда сам. Тази съдба, изградена от самия човек, може да се назове със старото име, негова Карма. А Духът се подчинява на закона за прераждането..."    Рудолф Щайнер „Теософия"


  • Правете винаги най-великото, на което сте способни. Не забравяйте, че жънете кармата на всичките си дела и че, ако сте небрежни в едно такова учение, ще трябва да понесете последствията.............................................................................. Има една сила, която човек винаги чувствува и от която може да живее: силата на собствената Божественост. Изявявайте я все повече и повече и скоро тялото ви ще се покори на своя Господар. Обаче не трябва да очаквате, че ще можете да употребите в две различни направления силата, която владеете. Употребете я само за Неговото дело и за всичко, което улеснява пътя Му.   "Събудете се деца на светлината"4 и 5.
и последно 

  • Днес повечето хора минават по пътя на първата група ученици – ликвидират със своята карма. Те трябва да бъдат готови да разрешат кармата си по закона на Любовта. За да се справите лесно, ето какво ще ви моля: Не говорете лошо едни за други. Ако някой е от невъздържаните и не може да не говори лошо за другите, поне другите да бъдат внимателни – да не се обиждат. На първите казвам: въздържайте се да говорите лошо за близките си! На ония, за които се говори лошо, казвам: не се обиждайте! И който обижда, и който се обижда, и двамата не разрешават задачите си. Тогава кармата ще разреши вашите задачи; тя е строга и неумолима, като дойде, ще ви научи как се решават задачи. Ако очаквате кармата да разреши вашите задачи, нищо няма да постигнете. Кой е пътят за създаване на бъдещата култура – пътят на Любовта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар