Translate

неделя, 6 април 2014 г.

Форажинг - с любов към природата

Много модно съвременно направление в гастрономията на западните страни. А в действителност нищо ново. Търсенето на ядливи растения в природата е старо, колкото самото човечество. След потопа от изкуствени храни, пълни с химия и апогея на фаст фуд-а, логично беше да погледнем назад към изворите на здравословната храна. Особено в Европа и Америка, където индустриализацията на обществото засегна населението най-пряко.

В България по ред причини ние не успяхме да се откъснем от земята до такава степен и брането на гъби, шипки, коприва и лапад, диви ягоди и боровинки не е нещо екзотично и модно, а по-скоро начин на живот за голяма част от нас. Но на Запад съвсем не е така. Аз живея в Шотландия, където природата все още е доста чиста, около мен през есента е залято с къпини - чудесни, тъмновиолетови, лъскави, събрали цялата красота на есента, но ....никой не ги поглежда. Копривата също е в изобилие и пак .....не съм видяла и един човек да си откъсне стрък от нея. В същия момент 200 гр къпини в супермаркета са 3 паунда. Е?!

Но да се върнем на форажинга. В момента той е концентриран не само върху използвнето на вече известните ядливи диви растения, но и към откриването на нови такива. Заслуга за това имат няколко световно известни готвачи, начело с Рене Редзепи - собственик и готвач на най-добрият ресторант за 2010 - Нома в Копенхаген. Самата концепция на ресторанта е да предлага само ястия от местни продукти, следвайки стриктно сезоните им. Дори част от персонала е включен в издирването на нови ядливи продукти в гората.
Други известни имена, ангажирани с форжинга са французина Франк Вейра, носител на 6 награди Мишлен и британският любимец Джейми Оливър.

Но не оставайте с впечатление, че форажингът е лесно занимание. то изисква добра подготовка и определен запас от първоначални знания. Да не забравяме факта, колко хора годишно се натравят от диворастящи гъби. Освен това копривата, набрана от някоя градинка в центъра на голям град едва ли е най-добрата опция, освен ако не сте решили да заредите организма си с порция тежки метали за разнообразие. От друга страна имаме достатъчно опции да намерим чисти местенца в природата, където можем да се насладим освен на свежия пролетен въздух и галещите лъчи на пролетното слънце, така и да осигурим челадинки за една божествено ухаеща обедна супа.

А аз отивам за връхчета пролетна шотландска коприва.



 Имате някакъв плод, круша например. Не почвайте веднага да я ядете. Спрете се, разгледайте я, помислете си малко за нея. Онези същества, които са създали плода, са събрали слънчеви лъчи, кондензирали саслънчева енергия в този плод. Вие имате за задача да извадите тази светлина и да я внесете в тялото си.
                                                                                                                       Учителя

Няма коментари:

Публикуване на коментар