Translate

сряда, 2 април 2014 г.

Какаово масло

Фармацентичната индустрия дотолкова е промила съзнанието ни, че сме забравили, как столетия и хилядолетия преди нас жените са били не по-малко красиви и поддържани от сега, и то без помощта на скъпоструващи мазила с незнайни съставки. Ако сте привърженичка на готовите, опаковани в лъскави бурканчета кремове, това не е вашата статия. Просто затворете страницата. Ако пък сте се убедили в предимствата на природната козметика или поне сега тръгвате по тази пътечка, тогава със сигурност ще научите нещо полезно.

И така КАКАОВОТО МАСЛО

 (theobroma oil) е светложълта, ядлива и натурална мазнина на какаовото зърно. Извлича се от какаовите зърна и може да се използва за производство на шоколад, какаов прах, мехлеми, продукти за тяло.  Има неустоим шоколадов вкус и аромат, точка на топене - 34-38С. Суровото какаово масло е направено чрез метода на студеното пресоване, който съхрaнява естествените хранителни вещества до голяма степен. Какаовото масло е много устойчива мазнина, съдържаща естествени антиоксиданти, които предпазват от гранясване и дават възможност за съхранението му от 2 до 5 години. Гладката текстура, сладкия аромат и омекотяващите свойства го правят популярна съставка на козметичните продукти, като сапуни и лосиони. Може да се добавя в шейкове, десерти, сладолед или ръчен шоколад. 

То е известно и като отлично овлажняващо средство и се използва от векове за омекотяване и еластичност на кожата. Използва се при третиране на бръчки около очите, врата, ъгълчета на устните. Разтопява се на температурата на тялото, така че се абсорбира почти веднага  от кожата. Често се препоръчва за третиране на кожни проблеми.

Какаовото масло има много приложения. Използва се против стрии при бременни, но може да се добавя в много други рецепти. Лосионите и маслата съдържащи какаово масло често се използват в ароматерапевтичните масажи, за да създадат чувство на релаксация и добро настроение.

Какаовото масло трябва да се разтопи на водна баня преди да се добави към други масла, тъй като е твърдо на стайна темепратура. Има омекотяващо свойство и попива бързо. Подходящо е за всеки тип кожа, но трябва да се избягва ако сте предразположени към алергии.




А ето и една изпитана лично рецепта за крем против белези, стрии и целулит, само с 4 съставки: какаово масло, студено пресован зехтин, мед и лавандулово масло

Какаовото масло - природен антиоксидант, въздейства активно за заличаване на белези и стрии, възвръща естествения блясък на кожата, заглажда бръчките и предотвратява появата на нови, подпомага преодоляването на възпалителните процеси.

Зехтин – кой ли не е чувал за "магическото средство" за красота от природата. Това, което ме накара да го използвам в крема е, че способства регенерацията на кожата. Препоръчва се за премахване на белези от акне. Той също се води с ефект "анти-стрии".

Медът се използва за премахване на белези, дори и от хирурзи. Да не говорим за всичките му останали благотворни ефекти.

Лавандуловото масло подхранва кожата и стимулира регенерацията на клетките.Разтопяваме какаовото масло (около 50 гр) на водна баня, добавяме същото количество от зехтина, 1 ч.л чист пчелен мед, като бъркаме непрекъснато, най-добре с дървена бъркалка. Накрая добавяме няколко капки лавандулово масло и еликсирът е готов. Добре е да бъркате бавничко, докато започне да се охлажда. 

Третирайте проблемните зони сутрин и вечер, естествено след като почистите кожата с розова вода (истинска, без добавки на кавито и да било други съставки) или просто тампонче с преварена вода. Кремът е чудесен и за ежедневна употреба като хидратиращ крем. Аз го ползвам и когато си правя лимфодермния масаж Zogan.








Няма коментари:

Публикуване на коментар