Translate

понеделник, 7 април 2014 г.

РУДОЛФ ЩАЙНЕР и УЧИТЕЛЯТ за Любовта

Ако обичате, вие ще получавате обич, ако мразите, ще получавате омраза. И в двата случая, емоцията, която се връща към вас е много по-силна от тази, която вие сте излъчили. Ако не вярвате, проверете. 


„И тук може да се проследи, как един импулс от единия живот преминава и действа в другите съществувания. Да вземем примера с импулса на любовта. Ние можем да извършим нашите дела по отношение на другите хора от това, което наричаме любов. Има разлика, дали вършим нашите дела само от чувството за дълг, от условност, от приличие или т.н. и дали ги вършим от по-голяма или по-малка любов.
Представете си, че един човек стига дотам, да върши в един земен живот дела, които са носени от любов, които са стоплени от любов. Това остава да съществува в неговата душа като сила. И това, което той взема сега като резултат на своите дела и което се отразява в душите, то се връща към него като огледален образ. И когато човек от това образува своето астрално тяло, с което той слиза на Земята, любовта от миналия земен живот, когато се отразява от другите хора, се превръща в радост.
Следователно, когато в един земен живот по отношение на своите себеподобни човек извършва нещо, което е носено от любов, при което любовта се разлива от него, върви заедно с делата, които подпомагат другите хора, тогава при преминаването през живота между смъртта и едно ново раждане става такава метаморфоза, такова превръщане, че това, което в един земен живот е разливаща се любов, в следващия живот се метаморфозира, превръща се в радост, която се разлива към съответния човек.
Когато във вашия земен живот изпитвате радост чрез даден човек, мои мили приятели, можете да бъдете сигурни, че тази радост е резултат на любовта, която сте проявили към него в предишния земен живот. Тази радост сега отново се влива във вашата душа през време на настоящия земен живот. Вие познавате онова вътрешно затопляне от радостта. Знаете, какво значение в живота има радостта, особено онази радост, която идва от хората. Тя стопля живота, бихме искали да кажем, дава полет на живота. Кармически тя е резултат от проявената любов в един минал живот.
Но при радостта ние отново изживяваме едно отношение към другия човек, който ни доставя радост. Така че в миналите земни съществувания ние сме имали вътрешно основание, което е допринесло навън да се разлива любовта; в следващите земни съществувания ние имаме вече резултатът, като вътрешно изживяваме топлотата на радостта.“
Рудолф Щайнер, ГА 235


"Ако разбираш Закона на Любовта, вятърът ще дойде зад гърба ти – ще те подтикне, вместо да те спъне. Ако туриш препятствие на Любовта, вятърът ще застане на пътя ти пред тебе и ще те спъне. Ако обаче разбираш Любовта, тя ще те повдигне на ръце."
СЪБУЖДАНЕ. Лекции на Учителя пред ООК, год. XI, 1931-32, т. 1, София 1944

"Ако разбирате Любовта като принцип, вие бихте разполагали с нея като мощна сила навсякъде в живота си. Който носи Любовта в себе си, той ще разполага с всички блага."
НАЧАЛО НА МЪДРОСТТА. Лекции на Учителя пред ООК, год. ХI, 1931-32, том 3, София 1947

"Казвате: «Колко опити сме правили с Любовта!» ­ Вашите опити са подобни на тези, които прави детето, когато прохожда ­ изправи се на краката си и падне; пак се изправи, и пак падне. Има ли някакъв недостатък това дете? ­ Няма недостатък, но е слабо още ­ краката му не държат. Това дете прави усилия на волята, но още не мисли. То си въобразява, че може изведнъж да се изправи на краката си, но вижда, че не може ­ вдигне се и падне. Външните сили се борят с него. Казват му: «Слушай, толкова години си лазило, не можеш изведнъж да се изправиш. Тази наука още не е за тебе.» Животинското царство се бори в детето, докато то най-после надделява. Детето погледне нагоре и казва: «Не искам повече да ходя по стария начин. Има един нов начин ­ сега ще го опитам.» Изправи се нагоре и тупне на земята. ­ «Я си върви по стария път!» «Не, ще опитам новия начин.» Детето настоява. Изправя се до стената, хваща се за нея, крепи се. Един ден то придобива нещо в себе си, постепенно започва да ходи и казва: «Виждате ли, че вече ходя по новия начин?» Онези, които му казваха само да лази, вече мълчат"
НОВАТА МИСЪЛ. Лекции на Учителя пред ООК, год. ХII, 1932-33, том 1, София 1947

"Единственото нещо, което никога не се цапа, е Любовта.
Единственото нещо, което не можеш да подцениш, е Любовта.
Единственото нещо, от което не можеш да отнемеш нищо, е Любовта.
Единствената сила, която от никого не се влияе, е Любовта."

ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА. Беседи от Учителя, 1944, том III, София 1944


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар