Translate

понеделник, 6 януари 2014 г.

ПЕТЪР ДЪНОВ

   Днес ми се иска да споделя с вас няколко мисли от Учителя, което ше правя периодично. След като се преборих с рака и започна вторият ми живот (истинският) в това ми прераждане, всяка сутрин събуждайки се, денят ми започва с няколко негови формули, молитви и утражнения. Те ми помагат да поддържам чисти духа и тялото си и всеки мой ден да бъде изпълнен с усмивки и с много, много любов към всяко живо същество на земята. 


"В света има един закон: Ако ти се присмееш на някой човек за някой негов недъг, този недъг ще те постигне. Същият закон важи и за добродетелта. Ако ти срещнеш някоя добродетел, някое изкуство и му се зарадваш, това ще те постигне. Трябва да се зарадваш за хубавите работи, за да ти дойдат. Това го наричаме любов. Ако се зарадваш за благото, което има някой човек, това благо ще дойде в тебе. Да се радваш на благото, което хората имат, това значи да се радваш на Бога, който се проявява в тоя човек. Ако този човек е умен, той е проява на Бога. Ако този човек е добър, той е проявление на Бога. Ако този човек е силен, този човек е проявление на Бога. И ако ние можем да се радваме на проявлението на Бога, който се проявява навсякъде, ние можем да постигнем всичко онова, което Бог е определил за нас."

10 Завета за по-добър живот от Учителя Петър Дънов

1. По-добре малка пожъната нива да има­ме, отколкото голяма непожъната. Защото малкото добро, което се отглежда, се ум­ножава. Така е и в душата.
2. Вие ще ме питате: “В какво седи Божес­твеното?” Ето в какво се проявява Божес­твеното. Когато имате един приятел, ста­райте се да откриете една добра черта в него. Мнозина от вас се оплакват, че няма кой да ги обича. Аз ще ви препоръчам ед­но правило, какво трябва да правите, за да ви обичат. Всички може да използвате то­ва правило, то е следното. Имаш един прия­тел, който искаш да те обича. Намери в не­го една от най-добрите му черти, дръж я постоянно в ума си и той ще те обикне. Щом го критикуваш в душата си, той не може да те обича. Между него и тебе винаги ще има една междина. И тъй, за да ви обича някой, законът е следният: Ще на­мерите едно хубаво качество в този човек и ще го държите в ума си.
3. Ще ви дам едно правило: Гневи се, без да си разгневен! Обезверявай се, но не ос­тавай назад!
4. Вие трябва най-първо да угаждате на Бо­га! Не ви говоря за онзи Бог, за който уче­ните говорят, че е в пространството. Аз ви говоря за онзи, живия Бог, който е навсякъде и във вас, който иска вашето добро и благо.
5. Много учени хора се лекуват от гнева си с работа. Например някой учен е онеп­равдан от някого в критиката му и се раз­гневи, но веднага вземе брадвата, нацепва няколко дърва и се успокоява. Или взима перото – пише, пише, докато се укроти.
6. Ще знаете следното: за направена простъпка, за направена грешка никога не съжалявайте, но изправяйте се. За направе­но добро не съжалявайте, но радвайте се. Това ще поставите като основен закон в живота си.
7. Учете се на закона на доволството; и то не отвънка, а отвътре, от сърце да бъдете доволни. Когато си доволен, каквото и да ти се случи, ще го понесеш с дълбоко съз­нание. Може да пъшкаш, да страдаш, но всичко ще понесеш доброволно, съзнател­но.
8 .За да си починете, трябва да се освобо­дите от излишни и непотребни желания. Това е един психологически закон, който хората трябва правилно да разбират и при­лагат.
9. Всяка добра мисъл, която излиза от ва­шия мозък и се проектира в пространство­то, върви нагоре и надолу, като тези тече­ния в растенията, и търси съответстващ жив магнетизъм или електричество, които служат за нейното оформяне или развитие. Следователно добрите мисли на онзи, кой­то по-често ги изпраща, не се отдалечават, а остават тясно свързани с него.
10. Гледайте да намерите вашата душа и да се обърнете навътре към нея. Като наме­рите душата си, вие ще почувствате една вътрешна пълнота, а сега чувствате праз­нота и всеки ден отивате назад. И когато вземете нещо, и когато не вземете, винаги се усещайте пълни!

Няма коментари:

Публикуване на коментар