Translate

сряда, 22 януари 2014 г.

ПЕТЪР ДЪНОВ

Като допълнение на двете статии на Р. Щайнер реших да пусна и малко мисли на Учителя за различните храни. тТук няма да коментирам широко известния житен режим или "ангелската супа". За тях по-натам ще отделя специално място. Така или иначе наближава времето за старта на житния ржим.
Сега малко по-общо за хранителните продукти (плодове, зеленчуци и варива) от Учителя. 
Приятно четене!


Едно трябва да се знае: всеки божествен плод има своето велико предназначение. Следователно, ако се храниш с ябълки, ще придобиеш едно качество; ако се храниш със сливи, ще придобиеш друго качество. Каквато храна яде човек, такъв става.
Изобщо, продълговатите плодове представят интелигентност, а валчестите, кръглите — живот и чувства. Плодовете не са нищо друго, освен съвкупност от енергии, които функционират в тия форми.

Картофите придават само едно качество на човека — правят го доволен, да се задоволява с малко. Ябълката придава следните качества на човешкия организъм: прави го мек, благ, снизходителен към хората. Лицето придобива свежест. Ако искаш да бъдеш сладък, благ — яж грозде. Изобщо храната, оказва влияние върху характера на човека.

Ако искате да подобрите кръвообращението си, яжте череши. Какво се крие в черешата? В нея се крият дълбоки чувства. В черешата се крие законът на свободата.

Какво дават дренките? Ако сте безхарактерен и отпуснат, като ядете дренки, придобивате устойчивост и издръжливост в характера. Те доставят желязо в кръвта.

Ако детето е малокръвно, давайте му повече круши; ако е убичко по характер, хранете го с ябълки; ако му липсват благородни чувства, хранете го с череши, които едновременно стават регулатор на стомаха. Дините, дренките, тиквите също регулират стомаха. Плодовете изобщо развиват благородни чувства. Само че не трябва да се преяжда, да се претоварва стомахът.

Някой казва: имам неврастения! Яж грах! Друг казва: страдам от ипохондрия. Яж жито! Казват за някого, че този човек е много сприхав. Дайте му да яде царевица! Еди-кой си не обича да устоява на своите задължения. Дайте му да яде ръж! В ръжта има нещо идеално, тя расте нависоко. Тя, като влезе у човека, създава висок идеал.

В някои плодове преобладават известни цветове повече, в други по-малко. Например вземете черешата — в нея преобладава повече червеният цвят. И следователно, ако някой е малокръвен и ако разбира закона, при яденето на черешите, ако той има туй разположение, ако яде по новия начин, яде чрез разбиране, а не механически, непременно той ще възприеме всичко онова, което е необходимо за неговия организъм.
Ябълката се е създала в астралния свят, а крушата и лимонът — в умствения. Като погледнете формата и цвета на домата, ще установите, че той е останал назад в развитието си. По-далеч от живота на стомаха той не е отишъл. Материалистите са подобни на доматите.
Черешата представлява символ в природата. Червената череша, както и всички червени плодове, излязоха от рая. Черешата действува разслабително на организма.
При малокръвие — яжте краставици.
Който иска да бъде здрав, ще яде непържен лук. Само болният от гръдна болест може да яде пържен лук, като лекарство. Който иска да бъде здрав, да яде готвено от човек, който го обича.

Когато лукът се нареже на ситно и запържи, той губи своята магнетична сила.

Краставицата действува благотворно върху нервната система, но да се яде сутрин и на обяд. Яде ли се вечер, тя се отразява зле върху стомаха. Изобщо вечер човек трябва да се храни преди залез слънце. Не е ли ял по това време, по-добре да не яде. Нека пие една чаша гореща вода или чай и да си легне с празен стомах. Така ще спи леко и приятно.

Който иска да се лекува лесно от хрема, нека приложи следното средство: дойде ли зимата, нека си купи поне 1000 парчета праз и щом го хване хрема, да яде по 3-4 пъти на ден праз.

Когато имате болки в сливиците, взимайте лют чесън. Това е един добър начин за лекуване на сливиците и добра дезинфекция на гърлото. Чесънът действува отлично и за тези, които страдат от безсъние.
Ако се чувствувате нервен, неразположен, изяжте две круши или две ябълки, малки или големи, законът действува еднакво. Силата не седи в големината, но в числото две като принцип. Числото две е магнетично, смекчава енергиите. За очите ще ядете леща. За бъбреците — фасул. За хубав тен на кожата — грах. Ако изпаднете във физическо неразположение, ще трябва да изпиете сока на два-три лимона със захар, а след това да изпиете сока на няколко портокала. Сокът на лимоните и портокалите възстановява доброто разположение на духа, подобрява състоянието на стомаха.

Яжте повече коприва и спанак да почерните косата си.

Всичко пресилено носи лоши последствия. Чели сте за ползата от лимоните и се подлагате на лекуване с лимони. Лечебна е лимонената киселина, но трябва да знаете как да я употребявате. Иначе тя причинява простуда; понеже отнема топлината на организма, капилярите се свиват, кръвообращението се нарушава и човек заболява. Достатъчно е по един лимон на ден. Изцеди лимона, долей чашата с гореща вода и изпий сока. Повече от един лимон не е нужно.

Не е все едно дали ще употребяваш жито, царевица или овес. Енергиите на житото са коренно различни от енергиите на другите зърнени храни. Който иска да стане идеалист, да се храни с овес. Ако искаш да бъдеш здрав, да придобиеш мускули, -яж жито. Засега най-силната и здрава храна е житото.

Сладката храна придава мекота на характера, киселата придава активност, енергия. Киселата храна усилва волята на човека.

Който яде боб, ще научи закона на щедростта. 

Заболее ли човек от артериосклероза, да яде по възможност малко по-проста чиста храна. Да се храни с варено жито, с варен ориз и плодове.

Хората съкращават живота си повече от преяждане, отколкото от недояждане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар