Translate

сряда, 1 януари 2014 г.

УЧИТЕЛЯТ ЗА БОГОМИЛИТЕ

Какво знаем за богомилите? И къква е истината за тях? От "осанна" до "разпни го" - изписани са безброй мнения на учени и не толкова "учени", смело прокламиращи своето мнение за единствено вярно. Изчетох материали на съвременни ясновидци с претенции, че са единствените, които правят "свободен преход във времето и пространството без хипноза", потънали в самодоволство от собственото си величие, както и на други, не толкова "велики", но може би малко по-мъдри. Но всеки има собствена пътечка към Истината и Бога, дори в нашите очи да изглежда грешна и порочна. Разбира се, накрая всеки взема своето собствено решение, повече или по-малко повлияно от един или друг автор или от собственото му усещане за този феномен. Тук аз избрах да цитирам Учителя, който е говорил за богомилите в различни свои беседи и ви оставям сами да решите дали това е и вашата истина......
Моите коментари и моята истина ще задържа за себе си.



Още в старото българско царство тогавашните водачи изгониха богомилите, които бяха носители на едно велико учение за реформирането на живота и социалния строй по най-идеалния начин, но за това изгонване българите платиха с пет вековно робство под турците, защото когато един народ не приеме Великото, Божественото Слово, което му се праща от провидението, и не приложи това Велико Слово в живота си, бива изоставен да понесе последствията на своята неразумност и тогава го постига най-голя
мото зло. Изгонените от България богомили занесоха своите идеи и културата си на Запад. Народите, които разбраха и приложиха на практика идеите им за социални реформи, процъфтяха. А сега, ако българите разберат грешките на своето минало и не повторят същите грешки спрямо сегашните идейни течения, ще имат много по-добри резултати в обществения си живот. 
„Влиянието на Слънчевата Енергия” - В Царството на Живата Природа

С какво може да се похвали българският народ? Де са великите хора на българите? Каква велика идея внесоха те в света? Ще кажете, че те прогониха богомилите. Преди всичко богомилите не бяха тяхно произведение. Те донесоха едно ново учение за българите, но българите нямаха търпение да дочакат края на това учение. Те и досега се стремят всячески да доказват, че богомилите са развалили България. Това е една голяма лъжа. Целият европейски свят знае, че богомилите бяха отлични хора. А сега нито една българска глава не може да се убеди в това, че богомилите са добри хора. Защо трябва да се поддържа тази лъжа? Ако наистина богомилите съсипаха и развалиха България и ако това е един факт, добре. Но ако това е един неправилно приписан грях по отношение на тях, питам тогава това в тяхна чест ли е.
„Чуха, че иде Исус” - Десета неделна беседа, 3 ноември 1929 г., неделя, 10 часа, София – Изгрев




Като дойде Христос на земята, убеди ли евреите в истината? Приеха ли те учението Му? – Не Го приеха. Богомилите убедиха ли хората в правотата на своето учение? – И те не можаха. Питат: Кои са богомилите? – Всички хора, които носят добри, светли идеи, са богомили. Те са носители на новата култура. Който не знае това, казва, че богомилите развращавали народа. Не, те са оправяли света. И Христос е богомил и, за богомилското Му учение Го разпнаха. Днес, всички християни, всички народи се крият под епитафията на този Богомил. - Защо се крият под тази епитафия? – Защото тя ги храни.
„Отиде след Него” - 4. Беседа от Учителя, държана на 11 април, 1920 г. София

Богомилите (в широк смисъл на думата) са били в Египет, Асирия, Вавилон, Персия, Гърция и пр. Те са били там в разни свои прераждания. Във време на Христа са минали в Палестина и от там пак в Гърция, от Гърция в Рим, Англия, Германия и пр. Богомилите (в широк смисъл на думата) се разделят на три клона.

Богомилите не са били мирен елемент. От България са отишли във Франция, Англия и много други страни. След откриването на Америка те са отишли и там. Богомилите са били много смели. Ние ще изнесем данните. Те ще кажат: “Докажете го исторически”. А ние ще кажем: “Опровергайте го исторически”. Законът е такъв: “Дето е текло вода, пак ще тече”.

Богомилите сега идат отново и животът сега минава в нова фаза.

„Разговорите при седемте рилски езера”



С какво може да се похвали един българин? В него трябва да има благородство. Какво е направил той за света?Българите направиха за света нещо чрез богомилите. Това, което изнесоха българите, е принципа на Свободата.

Кое е същественото за българина? Той е най-твърдият елемент, който съществува. Българинът се отличава с голяма твърдост, упоритост. Всеки човек, който слиза на Земята, трябва да мине през българите, за да добие твърдост, да му ударят печата на твърдостта. Най-доброто семе, което расте, е българинът. Богомилите са дошли тук, за да придобият това качество - твърдостта, за да проповядват после добре Божественото Учение.
Кои са причините за робството на българите под турците? Причината е в отношението на българите към Бога - нарушение на отношението им към Бога. Както евреите: като нарушиха своите отношения към Бога, дойдоха страданията. Всички страдания на народите идат от нечисти мисли, желания и постъпки. Българите бяха 500 години под турско робство - наказание за гонението против богомилите. 

Един брат попита:

- Богомилското движение има ли връзка с нашето движение?
- Ние не сме били фаза на някакво течение. Ние сме извор, който е излязъл от Бога. Други течения са излизали от нас, но ние не сме излизали от друго течение. Богомилите имат сходни черти с нашето течение. Понеже както богомилското движение, така и нашето, идат от един и същи велик център на Бялото Братство.

В миналото ние сме се проявявали по един начин. В бъдеще ще се проявяваме още по-съвършено.

„Изворът на Доброто” - Последно Слово на Учителя, Мърчаево - 1944 година



В Светото Писание е казано: «По делата им ще ги познаете». (Матей 7:20)




Няма коментари:

Публикуване на коментар