Translate

петък, 31 януари 2014 г.



Утвърждение за деня




Всеки ден ми носи нови възможности. Вчера е минало, то няма сила над мен. Днес е първият ден от моето бъдеще.

сряда, 29 януари 2014 г.

КАМЪНИ

Продължавам с камъчета, които лекуват синузит и простуди, като цяло. След аквамарина, още един невероятно красив минерал, който може би не е толкова популярен, но пък в момента ми е върло актуален за синузитните болежки, които са ме налегнали. 

АЗУРИТ
От небесносин до наситено тъмно синьо, а има и варианти със зелено - малахитови нишки. Не го бъркайте с лазурита!!!!!

Азуритът е силно лечебен камък. Поставен върху челния енергиен център - шестата чакра, въздейства положително върху епифизата и хипофизата, стимулира паметта и помага за вземане на решения в екстремни ситуации. Ако пък се постави върху гърлената чакра - петата, азуритът успешно я изчиства и балансира. Отстранява блокажи в комуникацията и влияе благотворно върху щитовидната жлеза. Използва се за възстановяване след блокажи и повреда на мозъка, като действа на клетъчно ниво. Използва се при проблеми със ставите, артрит, изкривявания на гръбначния стълб, зъби, кожа, бъбреци, чернодробни проблеми и такива с далака. Трябва да седи продължително време на проблемното място. Действа детоксикиращо и намалява стреса.


Азуритът, смесен с малахит, както най-често се среща в природата носи качествата и на двата минерала. Той е мощен енергиен проводник, който отключва вътрешното зрение и възможности за визуализация. Прочиства старите мисловни модели и е подходящ при сърдечни проблеми. Облекчава и мускулни схващания. 

Премахва безпокойството, стреса, скръбта и мъката. Помага на хора, които имат проблеми с изразяването, на нервни хора, които говорят много бързо. Насърчава съсредоточаването на мислите в правилната им посока. Носи яснота на разбирането и разширява разума.

В древен Египет магическите свойства на азурита са били използвани за увеличаване на духовната мощ на човека, за спомагане на лесното и безопасно пътуване на душата извън тялото и издигане на съзнанието на по-високо ниво.

И като съм зачекнала синузита и простудите, да разкажа и за още един минерал, който успешно бори тези болежки.

АМЕТИСТ
Излизаме от сините краски и отиваме във всички нюанси на лилавото - от светло до много тъмно.

Аметистът е един от камъните с универсални терапевтични средства, с много мощна и силно пречистваща енергия. Използва се при мигрена, главоболие,умствено натоварване, ментален стрес, безсъние, склероза, проблеми с очите и синусите, проблеми със слуха, при физическа и емоционална болка. Бори успешно контузии, рани и оттоци, регулира чревната флора и премахва паразити. Справя се отлично с пречистване на кръвта и засилва имунната система. Препоръчва се при алкохолна интоксикация.

При главоболие, мигрена и за премахване на напрежението - правят се масажи с камъка в областта на третото око, слепоочията и по цялата глава, а накрая аметистът се оставя за 15-20 мин. върху третото око. 

При проблеми с очите - поставя се върху очите по продължително време. Процезурата се повтаря често, може и в комбинация с планински кристал.

При контуции, рани, оттоци - слага се върху болното място да седи през нощта. Можем да го закрепим с лейкопласт и да стои върху проблемната зона дни наред.

При синузит - два камъка се затоплят в съд с топла, но не гореща вода, с една лъжичка морска сол вътре и се полагат върху синусите, докато изстинат. Тази процедура се повтаря многократно и накрая продължаваме с масаж на синусите, пак с топли камъни.

За пречистване на кръвта и засилване на имунната система - ежедневно се пие изворна вода, в която камъкът е престоял няколко часа. Няма ограничение в количествата.

Срещу кошмари и за спокоен сън - да се сложи под възгланвицата.


Аметистът е един от камъните с най-силна вибрация, насърчаващ божествената любов и духовна мъдрост. Засилва интуицията и духовните дарби. Отличен камък за медитация. Това е камъкът на мира и равновесието. Полезен е в моменти на скръб и големи загуби. Предизвиква любов към този, който го дарява, затова внимавайте кой ви го подарява и на кого вие го подарявате. Аметистът също така е много мощен закрилник срещу всякакъв вид негативни влияния. Има поверие, че колкото повече камъни притежава човек, толкова повече духове бранят дома му. Изключително силен и мощен камък, предпазващ от всякакви негативни влияния, преобразувайки ги в положителни енергии и любов. Прогонва яростта, гнева, страха и раздразнението. Будистите-монаси го използват за медитация. Вярва се, че броеница от аметист помага молитвата да бъде ясно чута. Камъкът прави човека мил и благ и му дарява любов. Евреите наричат аметиста - ахлама, което означава приятни сънища, а древните индийци - шокуда, сиреч носител на щастие.

Светлолилавият аметист има особено високи вибрации. Успокояна и балансира 5-та сърдечна чакра и 7-та теменна чакра.

Тъмнолилавият аметист отваря и балансира 6-та челна чакра.

През античността в Гърция виното е поднасяно в аметистови чаши, защото се е вярвало, че той предпазва от опиянение. Според една от легендите аметистът е наричан "камъкът на Бакхус", защото богинята Диана от ревност превръща в аметист нимфата, в която Бакхус е бил влюбен.

Важно е да се знае, че избледнява на слънце.













Утвърждение за деня



Всеки ден по всякакъв начин се чувствам все по-добре и по-добре!


вторник, 28 януари 2014 г.

КАМЪНИ

От вчера ме хвана отново синузита. Покрай всички други методи с които се лекувам се присетих и за камъните, които мога за ползвам в общата терапия. И понежа тези дни се бях намислила да купя и за близките си някое и друго камъче за конкретни болежки, пък и скоро не съм писала нищо по тази тема, реших, че е време пак да си поговорим за значението и приложението на някои от по-популярните.

АКВАМАРИН
Ох, че красота! Ама то има ли грозно камъче. Та тази красота в светлосиньо или синьо-зелено е камъкът на куража и спокойствието. Както с цвета, така и с името си наподобява морето. Древните народи са вярвали, че аквамаринът ще им помогне за успешно връщане от морските плавания.

В зависимост от цвета си този камък се свързва често с петата - гърлена чакра. Подходящ е за медитация, защото носи мир, спокойствие и вдъхновение. Поставен на третата чакра - слънчевия сплит тя се пречиства и същевременно действа благоприятно на храносмилателната система.

Ако сте по-чувствителни към мислите и емоциите на другите хора носете аквамарин в комбинация с опушен кварц. Нази комбинация ще ви помогне да избегнете нежеланите мисли и вибрации, които ви се натрапват отвън.

Асвамаринът е известен, като средство за намаляване на наркотичната зависимост, премахва задържането на течности, укрепва бъбреците, черния дроб, щитовидната жлеза и далака. Успокоява очите. Помага при бронхит, главоболие, заушка, кашлица, мигрена и стомашни проблеми, както вече споменах. Ако го носите като огърлица, помага за проблеми с врата и гърлото. Срещу хроничен тонзилит се препоръчва огърлица от аквамарин в комбинация с тюркоаз, содалит, халцедон и син топаз.


Заради асоциацията му с морето аквамаринът се счита за камък на морските богини, подобно на полускъпоценния берил. Според легендите през нощта по време на пълнолуние морските вещици са пречиствали акмаварин в морето.

Ако поставим камъче аквамарин в чаша вода да престои поне 3 часа навън по време на пълнолуние се получава нежен, пречистващ елексир. Изпийте го и той ще пречисти тялото ви и ще повищи психическите ви умения.

Аквамаринът променя цвета си според настроението на своя притежател. Ако той е спокоен и уравновесен, то и камъкът е с ясно син цвят. Ако обаче е притеснен, гневен, под нечие неблагоприятно чуждо влияние, то и цветът на каквамарина придобива мътен оттенък. В миналото са го използвали като своеобразен барометър: ако потъмнее или позеленее, то може да очаквате буря. Ако побелее, то собственикът му е обграден от лицемерни хора.

Носи щастие в любовта.





Българските носии

В минало време – български народни носии (2/2)


Мъжка носия – гр. Вършец, Берковско.

Обредна мъжка носия на девер – Хасковско.

Женска носия – с. Широка лъка, Смолянско.

Мъжка носия на овчар – Смолянско.

Женска носия – с. Стрезимировци, Пазарджишко.

Празнична носия на млад мъж – с. Долна Липница, Павликенско.

Женска носия – с. Средска, Призренско.

Обредна мъжка носия на уенджия – с. Борисово, Разградско.

Празнична женска носия – с. Трекляно, Кюстендилско.

Обредна носия на момче сурвакарче

Женска носия – с. Зорница, Ямболско.

Венчална носия – Софийско.

Зимна мъжка носия – с. Бели мел, Чипровско.

Моминска носия – с. Божурище, Свищовско

Празнична носия на млад мъж – с. Въбел, Никополско.

Моминска носия – Царибродско.

Книгата „Български народни носии“ представя носии и от други области на някогашното българско землище, включително от банатски и малоазийски села. Готините модели също са повече. Изкупвам греха си за ползването на чуждите снимки, като отново пускам линк към книжарница „Пингвините“ за поръчка на печатното издание.










Утвърждение за деня


Днес ще съм добър със себе си и ще се вслушвам в чувствата си. Знам, че те са мои приятели.


понеделник, 27 януари 2014 г.

Български носии

Един прекрасен материал, който не можах да се сдържа да не пусна и тук. Благодаря на Стопанина на сайта "От Извора" за удоволствието от знанието, което трупам години наред, като негов страстен читател.

На втората част ще може да се порадвате утре.


В минало време – български народни носии (1/2)

Нека се откъснем за миг от неприятните новини и още по-неприятните пророчества, за да се потопим в един позабравен шарен свят. Попадна ми книгата „Български народни носии“ на изд. „Анико“. В този своеобразен каталог, съставен под редакцията на Никола Григоров, изобилства от чудесни снимки на хубави хора, облечени в изумителни народни носии. Фотосите са дело на Димитър Ерменков. Етнографските текстове, подборът на носиите и тяхното аранжиране е от Анита Комитска и Веска Борисова. На издателските страници са споменати Националният етнографски музей и БАН – не разбрах каква е ролята на БАН за раждането на тази книга, но заслужава похвали. Няма да публикувам текстове от „Български народни носии“, но ще си позволя да кача няколко от снимките, като така се надявам да направя нещо като реклама на добрия продукт. Снимките ще са малки – който иска да ги гледа големи (формат А4, супер качество), нека си купи каталога. Заслужава си.
   
Невестинска зимна носия – с. Киркьой, Солунско.
                                                              

Ляво: моминска празнична носия – гр. Котел.
Дясно: празнична носия на млад мъж – с. Попина, Силистренско.
Средата (горе): детска носия на момиче – Никополско.
Средата (долу): детска носия на момиче – Разложко.

  
Ляво: обредна моминска носия на зълва – с. Сухин дол, Севлиевско.
Средата: венчална мъжка носия – с. Подгоре, Белоградчишко.
Дясно: обредна моминска носия на лазарка, с. Бяла, Сливенско.

  
Ляво: празнична мъжка носия – с. Българи, Малкотърновско. 
Средата: носия на годеница, Лозенград.
 Дясно: празнична женска носия – с. Поповяне, Самоковско.


Ляво (горе): невестинска носия – с. Килифарево, Търновско.
Ляво (долу): моминска носия – с. Лозен, Горнооряховско 
Кръглата снимка: лятна женска носия – гр. Кюстенджа, Северна Добруджа.
 Дясно:  празнична зимна носия на млад мъж – с. Лозен, Горнооряховско.

                                                  
 Ляво: венчална мъжка носия – с. Прогорелец, Ломско.
 Дясно: женска носия – с. Горна река, Гостиварско.
 Средата (горе): детска носия на момиче – Трънско.
Средата (долу): детска носия на момче – с. Караисен, Павликенско.

                                          
Ляво: празнична женска носия – с. Мокреш, Ломско.
Дясно: обредна мъжка носия на коледар – с. Победа, Добричко.

                                                          
Ляво: женска носия – с. Старо село, Тутраканско.
Средата: празнична мъжка носия – с. Марковча, Новопазарско.
 Дясно: празнична женска зимна носия – с. Лозен, Горнооряховско.

                                                              
 Ляво: празнична женска носия – гр. Бяла.
 Дясно: празнична мъжка зимна носия – Софийско.

                                               
 Ляво: обредна носия на лазарка – с. Драгалевци, Софийско.
 Дясно: мъжка носия – с. Крумово, Варненско.
Средата (горе): обредна носия на девер -с. Горна баня,  Софийско.
Средата (долу): празнична женска носия – с. Вакарел, Ихтиманско.

Бухалчета


Това са моите бухалчета. И камъчетата са си мои. Събирах си ги с много обич на брега на морето в един слънчево-дъждовен ден. Вероятно заради това някои от тях са по-усмихнати, а други гледат по-облачно. Имам още ненарисувани камъчета, но това е за кратко. Скоро всяко ще придобие собствено личице. 

Обичайте бухалчето в себе си!



Бухалът е символ на дълголетието, мъдростта, знанието и ерудицията, разсейващи мрака на невежеството. Използва се за активация на учебния процес, работоспособността и умствения труд. Счита се ,че помага на притежателя си да предвижда бъдещето и да види всичко невидимо за човешките очи. Много Фън Шуй специалисти смятат, че създава около себе си "енергийно поле на благополучие", в което притежателят винаги чувства душевен комфорт и може да се развива в избраната посока. Бухалът се смята и за мощен символ на Богатството. Той благоприятства личностното израстване, което е не по-малко важно от финансовото благополучие, поощрява развитието на умствените способности, помага в натрупването на зная, усилва духовното развитие. Смята се, че присъствието на бухал усилва така наречения “късмет в ученето”Идеален подарък за хора на умствения труд, ученици, студенти, както и за ръководители на големи организации и фирми. Поставете бухала в Сектора на Кариерата или в Сектора на Децата. Добре е да го имате на работното място, ако работата Ви е отговорна и напрегната. Идеален помощник на децата, ако бъде поставен на ученическото бюро.



Утвърждение за деня



Прощавам си за това, че не съм безгрешен.

Мога да живея по най-добрия начин и знам как да го направя.


неделя, 26 януари 2014 г.

ПЕТЪР ДЪНОВ


    Един човек взел пари и ги турил в джоба си. Джобът бил пробит, паднали парите. То е погрешка. Минава подир него друг човек, намира парите, радва се човекът, че Господ промислил заради него. Твоята слабост в дадения случай е радост за другите. Какво има, че през джоба паднали парите? Направил си погрешка. Зарадвай се, че твоята погрешка е добро за друг. Този човек, който намери твоите пари, един ден ще се върне при тебе. Той ще каже: “Едно време, благодарение на твоя скъсан джоб, ти ми направи една услуга, сега аз ти дължа”. Това, което си изгубил, то ще се върне при тебе. Няма нещо в света, което може да се изгуби. (Беинса Дуно)




Утвърждение за деня




Мога да прощавам, да нося нежност и съчувствие.

Знам, че животът ме обича и обгрижва.

събота, 25 януари 2014 г.


Утвърждение за деня



Прощавам си за това, че не съм безгрешен.

Мога да живея по най-добрия начин и знам как да го направя.


петък, 24 януари 2014 г.

JUST FREDDIE



While the sun hangs in the sky and the desert has sand
While the waves crash in the sea and meet the land
While there's a wind and the stars and the rainbow
Till the mountains crumble into the plain

Oh yes, we'll keep on trying
Tread that fine line
Oh, we'll keep on trying
Yeah
Just passing our time

While we live according to race, colour or creed
While we rule by blind madness and pure greed
Our lives dictated by tradition, superstition, false religion
Through the eons and on and on

Oh, yes, we'll keep on trying, yeah
We'll tread that fine line
Oh oh we'll keep on trying
Till the end of time
Till the end of time

Through the sorrow all through our splendor
Don't take offence at my innuendo

You can be anything you want to be
Just turn yourself into anything you think that you could ever be
Be free with your tempo, be free, be free
Surrender your ego - be free, be free to yourself

If there's a God or any kind of justice under the sky
If there's a point, if there's a reason to live or die
Ha, if there's an answer to the questions we feel bound to ask
Show yourself - destroy our fears - release your mask
Oh yes, we'll keep on trying
Hey, tread that fine line
(Yeah) yeah
We'll keep on smiling, yeah
(Yeah) (yeah) (yeah)
And whatever will be - will be
We'll just keep on trying
We'll just keep on trying
Till the end of time
Till the end of time
Till the end of time

Цветно настроение

Малко цветно настроение по средата на зимата никога не е излишно. Обичам цветятя и те определено ми отвръщат със същото. Много рядко губя някое от цветята си и винаги ми е много тъжно. Това са снимки от Ayr Flowers Show 2013. Денят, който прекарах там беше чудесен и ме зареди с толкова много радост. Дано със снимките успея да предам поне част от нея и на вас.





"Внимателни бъдете към цветята, към клоните, камъчетата, изворите. Така ще възпитате съзнанието си. Българинът в това отношение има още много да работи. У него деликатните чувства не са развити. Хване едно клонче, скърши го и го захвърли, откъсне цвете и го захвърли."                                                               Беинса Дуно




"И болен да си, ако обичаш цветята, по-скоро ще оздравееш. Цветята регулират нервната система. Добре е нервният човек да полива червени цветя и да ги мирише. Забелязано е, че музикантите, които обичат цветя, свирят по-добре от ония, които не ги обичат. Мога да определя на всеки музикант какви цветя да отглежда. Това помага и за физическото им развитие." 

"Който иска да бъде здрав, да не страда, нека отглежда цветя. Те лекуват, съживяват и подмладяват човека."                                              Беинса Дуно




Никога не трябва да слушаш какво си говорят цветята. Трябва просто да ги гледаш и да дишаш техния аромат.
Антоан дьо Сент Екзюпери