Translate

събота, 21 юни 2014 г.

Здравословно

7 билки и подправки, които трябва да присъстват в менюто ни

Големите хранителни корпорации непрекъснато се опитват да ни убедят, че разковничето на истински вкусната храна се крие в употребата на сол, захар и мазнини. Но исторически факт е, че векове наред човечеството е използвало само билки и подправки за да направи хранат си по-ароматна и пикантна. Да не говорим, че всички те освен като вкусови подобрители са и лек за много заболявания.

Разбира се, лечебните им свойства изискват по-целенасочена работа и употреба, но по отношение на предимствата им като вкусови подобрители няма място за спор. По-долу ще изредим наколко от най-популярните и полезни подправки, които задължително трябва да присъстват в кухнята ни.

Люти чушки
Лютите чушки са естествен източник на топлина, а капсацинът, съдържащ се в тях е поенциален ограничител на някои видове рак, вкл. рак на простата. И в момента учените работят в тази посока.
Много ефективен при лечение на артрит и мускулни болки.





Салвия (градински чай)
Традиционно се използва за поддържане на здрави зъби и венци, както и като чай срещу артрит.
Две скорошни проучвания сочат, че градинският чай подобрява настроението, умствената дейност, паметта и вниманието. Масленият извлек е чудесен екологичен дезинфектант.




Чесън
Ползите от чесъна са отдавна известни. Още в древна Гърция спортистите са яле чесън преди участието си в Олимпийските игри. Доказан антиоксидант, както и понижава успешно кръвното налягане. Един малък трик - оставете нарязаният или смачкан чесън около 10 мин преди консумация за да увеличите антиоксидантното му действие. Не ви съветваме да приемате чесън на хапчета. Заложете на естесвеното.


Мащерка
Може да се ползва при приготвянето на почти всяка храна. Много ефикасна при лечение на настинки, грип, проблеми с горните дихателни пътища. Има противовъзпалително, газогонно, нервноуспокоително, болкоуспокоително, антисептично, отхрачващо действие. От нея се получава чудесен, невероятно ароматен чай.

Канела
Проучвания сочат, че канелата може да се използва успешно в борбата с диабета. Участници, консумирали зърнена закуска с 2.5 ч.л канела показали приблизително 25% по ниски нива на кръвна захар в следващите два часа от консумацията на фона на тези, които не са включили канела в закуската си. Друго проучване откри в канелата съставки, които могат да се използват в борбата с болестта на Алцхаймер.


Розмарин
Много мощен антиоксидант, успешно подтискащ образуването на канцерагенни съединения. Ароматът на розмарин доказана повишава апетита. Чудесен в комбинация с чесъна.








Магданоз
Концентрацията ма витамин С в магданоза надвишава многократно тази в портокала например. Поради високото си съдържание на антиоксиданти  е чудесен помощник на имунната система и намалява риска от ракови заболявания. Това е достатъчно основание за да го включите в ежедневното си меню.


Няма коментари:

Публикуване на коментар