Translate

вторник, 24 юни 2014 г.

Еньовден

Келтския празник за Лятното слънцестоене:


LITHA /Лита/- „Midsummer night”
Празник на  лятно слънцестоене, „Ден на събирания”
LithaТова е най-дългият ден в годината, в който Слънцето къпе Земята в безценна светлина. Според келтския календар лятото започва на “Белтен” - 1 май и свършва на “Лунасах” - 1 август. Този празник е „посред лятото”. Денят, в който се събира човешката общност за земните си дела. Празнува се „от 20 до 25 юни”.   
Символи: слънчев диск, имел, пера, листа
Цветове: зелено, златно и жълто
Ритуални Билки: петолистник, копър, лавандула, див пелин, мащерка и върбинка могат да бъдат изгорени. Коноп, ралица, борови клонки, роза и глищиния могат да се използват за украса. 
Как да празнуваме:
Ритуал „Огънят на любовта”. Влюбени двойки се хващат за ръце и прескачат 3 пъти през огъня за да имат дълъг и щастлив брак, пари и много деца. Въглените от огъня имат магическа сила, те са талисман срещу нараняване, лошо време в сезона на реколтата. Въглените се поставят до житни полета и градини за да запазят и умножат реколтата. 
Ритуал „Събери билки”. На този празник се събират магически билки и билки за здраве. Късайте не повече от 1/3 от растението или корена с коса или кама. На този празник билките имат по-голям здравословен ефект.
Ритуал „Магическа вода”. Отидете до чист извор с вода докосната от гръмотевица и пуснете 3 малки монети в него, на този ден чистата вода става магическа, налейте си малко от извора в неметални съдове и занесете вкъщи. Не изливайте водата, с нея ще излеете и енергията, водата не се пие, а се пази 6 месеца и се връща на същото място.
Ритуал „Събиране на мед” През юни пълнолунието се нарича „Меденият Месец”, защото това е сезон за бране на мед. Медовината е традиционна напитка на празника.
„Билкови Ритуали”
Вържете върбина, розмарин и исоп с бял конец и потопете в съд с пролетна вода. Поръсете тази вода в къщата за да изгони негативното, потопете във водата Вашите работни инструменти за пречистване.
Потопете мащерка в олио и леко намажете клепачите си за да видите “вълшебство тази вечер”.
Вържете китка копър с червена панделка и окачете на вратата, за да има този дом дълъг живот и защита.
Ритуал „Две Свещи”. Поставете зелена свещ отляво и червена свещ отдясно на масата или на пода. Намислете някакво желание. Ако свещите са на маса, сложете ръцете си успоредно от китката до рамото между двете свещи. Ако свещите са на пода, бавно вървете между тях.
Ритуал „Y прьчка” В дните на празника намерете едно от трите дървета: лешник, ябълка или върба. Направете посочената пръчка, която ще помага за:   
Търсене на вода
търсене на злато
търсене на крадци или убийци
Примерно LITHA меню, насочено към Светлината !
Първо блюдо /за разяждане/: 
супа авокадо
Допълнително блюдо 1: 
венец от задушени зеленчуци с чесън и праз
Допълнително блюдо 2: 
Картофени пирожки от тънко тесто с пълнеж
Главно ястие 1: 
пиле грил със сос
Главно ястие 2: 
риба в сос със стафиди и вино
Напитка: 
охладено бяло вино по Ваш избор

http://celtic-society.com/symbols.html

Из сайта на приятелите от "Фейландия" - Валдорфска педагогика у дома:http://feylandia777.blogspot.com/2012_06_01_archive.html
По време на летните месеци в природата царува сияйна светлина и експанзивност. Ние сме напълно насочени навън към природата и се наслаждаваме на лъчите на Слънцето. Но в същото време, денят на лятното слънцестоене, бележи деня, в който, светлината и тъмнината са равни и след който, часовете на деня стават все по-кратки всеки ден. В този смисъл, ние трябва да си направим вътрешна равносметка и да се подготвим с нови сили за предстоящите по-дълги нощи и  по-къси дни.
Някои хора се чудят, каква е разликата между слънцестоене и Еньовден. Лятното слънцестоене е на 21 юни и е най-дългият ден на годината. Еньовден е фиксиран на 24 юни, празнува се рождеството на св. Йоан Кръстител. Християнската църква го посвещава на раждането на най-близкия до Христос в канониническата йерархия светец – Йоан Предтеча. По този начин празниците на зимното слънцестоене църквата отрежда на рождението на Христос, а тези през лятното слънцестоене – на Йоан Кръстител.
В книгата “Waldorf Education:  A Family Guide” Карен Ривърс пише, "Йоан Кръстител е в центъра на събитие, посветено на откровението на Христовия дух. Призивът му е да се обърнем навътре, да търсим истината чрез борба със себе си." Деня на Св. Йоан е време за пренастройка и възстановяване на вътрешния ни баланс.
Традиционно, в навечерието на деня на Св. Йоан, се пали огън по залез слънце. Според старите обичаи, когато огъня угасне, младежите прескачат жаравата за да се пречистят. Освен това се е вярвало, че огънят действа оплождащо, тъй като е елемент, който пробужда семената. Дървата за огрев се събират един ден предварително, преди и по време на запалването на огъня се изричат молитви и благословии. Има и други традиции, свързани с огъня, включително и обикаляне три пъти на огъня и хвърляне на камъче в центъра със специална молитва. Св. Йоан умря, за да започне нещо ново, което е добър повод  да се отървем от нашите собствени слабости и недостатъци. Книгата “Celebrating Irish Festivals” отбелязва, че някога жаравата на огъня е била използвана за изработка на тлееща факла, за да опушат и очистят района или дори полето.
Деня на Св. Йоан е известен също като едно прекрасно време за събиране на билки. Билки като бъз, жълт кантарион и много други могат да бъдат готови за бране в този ден във вашия район. С малките деца, може в навечерието на Деня на Св. Йоан да напускате малки лакомства за феите в градината или да построите приказни къщи.
Според книгата “All Year Round”, Йоановден е отличен ден да се храним навън, да приготвим храна на открит огън, използвайки ядивни цветя като част от храненето. Масата на сезоните по това време на годината често включва пчели, златни спирали, и висящи слънца. Някои хора поставят да виси сноп Ехинацея на предната врата, оставят осветлението включено през цялата нощ, или поставят слънчогледи в ъгъла на стаята.

Няма коментари:

Публикуване на коментар