Translate

четвъртък, 12 юни 2014 г.

За думите - 2

И още малко по повод силата на думите и това, колко се радва съвременната наука, когато "открие" нещо, което е известно отдавна на хората, излезли от ограниченията на чистия материализъм. Защото човечеството само си издигна стени, с които се отдели от Истината, от Живота. А сега правим дупчици в тези стени и се радваме, като деца надникнали през ключалката.

За подкрепа на думите ми давам цитати от книгата на Учителя "Говоренето". Вероятно утре ще добавя нещичко и от Щайнер по темата, а може би няма.

Христос казва: „Ако искате да се ползвате от Моето Слово, вие трябва да разбирате вътрешния смисъл на думите ми. Всяка дума има трояко значение: физическо, духовно и Божествено”. (БОЖЕСТВЕНИЯ И ЧОВЕШКИЯ СВЯТ – 117)
Христос казва, че за всяка празна дума човек ще отговаря. (МЕТОДИ ЗА САМОВЪЗПИТАНИЕ – 160)
Вие нямате представа, какъв резултат произвежда всяка една дума. (ПРАВА ОБХОДА И ПРАВА ПОСТЪПКА – 328)
Има случаи в живота, когато една дума произвежда такъв резултат, както и най-голямата помощ, дадена с любов. И обратно, има думи, които могат да разрушат човека. Те са подобни на бомби. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО – 264)
Трябва да знаете, че при изговарянето на всяка дума в мозъка стават известни промени. Според начина на произнасянето думите произвеждат или хармонични, или разрушителни форми. (НЕРАЗРЕШЕНОТО – 58)
За пример, разглеждате въпроса за омразата. Знаете ли какъв отровен елемент има, каква грозна отрова съдържа? От какво е съставена омразата? Знаете ли от какви киселини е съставена омразата?… Ако разбирате една дума, ще образува известни органически и психически съединения. За бъдеще химиците ще знаят всяка дума какви съединения образува в човека. Всяка дума има състояния, които произвеждат видоизменение в психиката, но и видоизменение и в кръвта на човека. (РАЗУМНИТЕ СЪЩЕСТВА – 250)
Давам ви думата „аум”, която можете често да произнасяте. Скръбни ли сте, болни ли сте, неразположени ли сте духом, произнесете тази дума няколко пъти. Тази дума има сила за вас, а не за външния свят. Има свещени думи, каквато е и думата аум, които трябва да произнасяте често, даже да не разбирате смисъла им. Духът ви ги разбира. Аум е дума на Духа. Изпеете ли тази дума от Неговия език, той ще ви разбере и помогне, защото разбира и знае нуждите ви. (КОЗАТИМНИ СИЛИ – изд. 1930 г. София – 71)

Няма коментари:

Публикуване на коментар