Translate

четвъртък, 4 септември 2014 г.

Джаботикаба

Джаботикаба /Myrciaria cauliflora/, позната още като стълбовидна мирциария представлява вечнозелено бавнорастящо дърво, което произлиза от ЮжнаБразилия. Позната е и под наименованието бразилско гроздово дърво или бразилско грозде, поради голямата прилика с гроздето. Джаботикабата е разпространена в много тропически райони по света. Има кръгла компактна кора, която е покрита с дребни ланцетни листенца. Дървото достига височина до 12 метра, но само в своята родина. Когато е отглеждано в плантации по други краища на света израства до 3-5 метра.
Листата на джаботикаба се характеризират с приятен дафинов аромат. Ствола и клонките на дървото са покрити със светла кора, която има розов оттенък и сиви петънца. През пролетта и лятото джаботикабата се покрива с множество малки бели цветове с дълги тичинки, израстващи директно на ствола и на основните клонки.
Това явление е познато като каулифлория – формиране на цветните пъпки на ствола и основните клонки, но не и на крайните – както се случва при болшинството плодови дръвчета. Този процес може да се забележи при какаото и някои други тропически плодови дървета.
Джаботикабата е наистина уникално по своя външен вид дърво. То дава реколта от пролетта до есента, а плодовете узряват за 3-4 седмици. В началото плодчетата са зелени, след което в процеса на узряване придобиват тъмночервена, а след това почти черна окраска. Узрелите плодове наподобяват много на гроздовите. Имат костилка, която е обградена с полупрозрачно плодово ароматно месо, което има изключително сладък вкус.
През зимата дървото може да загуби част от листата си, но още през пролетта се появяват розовите листенца, които в по-късен етап придобиват обичайния си тъмнозелен цвят.
Джаботикабата е вкусен плод, който е подходящ за всяка една диета, поради липсата на каквито и да е мазнини. Фибрите го правят идеален за пречистване на стомаха и червата. Витамин С в състава му е отличен антиоксидант, който предпазва клетките от вредни влияния и забавя процесите на стареене. Чрез консумацията на джаботикаба, организмът си набавя важнивитамини и минерали, които са необходими за поддържане на нормалните, здравословни функции. В Бразилия използват отвара от изсушената кожичка на плодовете за лечение на астма, диария и дизинтерия. Плодовете пък успешно се прилагат при лечение на възпалени сливици. Дългогодишни изследвания са открили в плодовете и вещества, които действат успешно в превенцията на туморни и ракови образувания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар