Translate

четвъртък, 18 септември 2014 г.

Права и задължения

На всеки човек са дадени права и задължения. Той използва правата си, а задълженията си пренебрегва. Той се ползва от всички блага, които Бог му дава, а не изпълнява това, което се изисква от него. Като се намери в затруднения, човек пита как и кога ще се оправи светът. Светът, който Бог е създал, е оправен, но човешкият не е оправен. Задачата на всеки човек е да изправи своя вътрешен свят. Изправи ли своя свят, човек ще види, че външният свят е изправен.(Беинса Дуно)

Непрекъснато слушам оплаквания. Оплаквания от времето, от шефа, от децата, от политиците, от съседите и продавачките в супера и от какво ли още не. Не само ги слушам, но и ги чета. Медиите бъкат от журналисти, сипещи хули и обвинения срещу всичко и всеки. Мрежата бъка от недоволни и огорчени от живота и от всичко живо блогъри.
Хей, хора! Престанете! Престанете с това недоволство, критикарство, омраза, хейтърство, тази нова, модна думичка! Дайте първо да погледнем в нашата си къщичка! Всичко ли е наред в нея? Погледнете в душата си, в собственияия си живот. Наред ли е всичко там? Видяхте ли собствените си кривици и ако да, оправихте ли ги. Или поне опитахте ли? Замислете се, кой е създателя на всичко това, срещу което роптаете! Ние сами създадохме и продължаваме да създаваме всички противоречия, всички противоестествени неща в живота. Защото в Природата лошотия няма, пошлост няма, лъжа няма, егоизъм няма, фалш няма. Всички те са наши рожби.
Та по този повод, дайте първо да изчистим нашата си къщичка, да оплевим и прекопаем нашата градинка и ако всеки свърши това, просто няма да има нужда да оправяме чуждите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар