Translate

петък, 21 март 2014 г.

Царевичка за вегетарианци и не само

Реших да споделя още една от моите любими супи, чудесна за пости, вегетарианци и всички останали. В нашата кухня няма особено много рецепти за царевица, а това е една от любимите ни храни, както на мен, така и на дъщеричката ми. Даже и котката ми Меги обожаваше варената царевица и си хапваше с голямо-удоволствие направо от кочана - сварена разбира се.

Но да се върнем на царевичката. Тя е дошла при нас, н Европа края на 15-ти, началото на 16-ти век от Америка. Най-ранните археологически останки от царевица са намерени в пещерата Гуила Нактитц в Оахака, датирани от преди 6250 години.

Царевицата е добър източник на витамин В1, витамин B5, фолат, диетични фибри, витамин С,фосфор и манган. 1 чаша царевица или 165 гр. съдържа 177 калории, 5, 44 гр. протеини и 2, 10 гр. мазнини. Царевицата е много богата на витаминте В1 и В9, внася в организма голямо количество магнезий.




А сега и рецептата:
Около 450-500 гр царевица - консерва, 1 средна глава лук ( понякога ползвам 2 глави шалот ), 1 по-голям картоф, 1 ч.ч. растително мляко (бадемово, овесено), 1 л. вода, суха зеленчукова смес, 1 стрък лимонова трева, копър, черен пипер, морска сол и 1 скилидка чесън по желание

Задушаваме лука с чесъна в 1 с.л. зехтин или олио от гроздови семки за около 5 мин. и прибавяме царевицата, ситно нарязания картоф, лимоновата трева и сухата зеленчукова смес и водата. След около 15 мин. на слаб огън добавяме млякото, копъра и черния пипер и маааалко сол. Пасираме. Може да сервираме с малко растителна сметана и задължително с любов.

Цялата процедура отнема не повече от половин час в кухнята, което е повече от приемливо за едно вкусно и полезно ястие.

Да ви е вкусно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар