Translate

неделя, 9 февруари 2014 г.

РУДОЛФ ЩАЙНЕР

Рудолф Щайнер за храните: хляб, мед и полски хвощ

(Благодарение на чудесния сайт "От Извора" продължаваме поредицата, която лично на мен ми доставя огромно удовлоствие. Надявам се и на вас!)


МЕД

За възрастните хора медът има изключително благотворно въздействие. При децата подобно въздействие има млякото. Медът ни помага да изградим нашите тела и следователно е много препоръчителен за хора, които застаряват. Той е много здравословна храна. Но човек не бива да консумира твърде много наведнъж. Ако човек яде много мед, като го използва не само като добавка към храната си, формообразуващите енергии могат да станат твърде активни. Формата става твърда и чуплива и човек може да развие други болести. Здравият човек усеща точно колко мед може да изяде.
Медът е особено здравословен за възрастни, защото дава на тялото правилна твърдост. На деца, страдащи от рахит, трябва да се дава определено количество мед, като се започне от 9-10-месечна до 3-4-годишна възраст. Разбира се, в най-първите седмици бебетата трябва да пият само мляко; медът в тази възраст няма да има никакъв ефект. Медът съдържа енергии, които дават на човешкото тяло стабилност. Тези неща би трябвало да се разбират.1
Днес медът би трябвало да играе по-голяма роля в човешкото хранене. Ако медицината би могла да има по-голямо влияние върху социалния живот на човека, аз бих казал, че е много полезно хора, на които им предстои да се оженят, да консумират профилактично мед. Тогава те не биха имали рахитични деца, защото медът, когато бъде асимилиран, може да въздейства върху възпроизводителните процеси и да даде подходяща форма на тялото на детето. Медът консумиран от родителите и главно от майката, работи върху структурата на костите на детето.2
* * *
ХЛЯБ С МЕД
Рецепта на г-н Пол Бурхардт за приготвяне на пьлнозърнест хляб
Преди повече от 1500 години в Русия, Швеция, Полша и на Балканите се е приготвял плосък безквасен хляб. Спонтанната ферментация при приготвянето на този вид хляб се дължи на бактериите от групатаcoli communi. Те произвеждат въглеродна киселина и никакъв алкохол.
През средните векове в Персия е имало обичаи да се приготвя хляб с мед, сол и олио. Дори и днес така нареченият „неферментирал“ хляб може да се купи там. Названието „неферментирал“ не е съвсем точно, тъй като солта, която е в значително количество, играе ролята на фермент, тя надига тестото и дава голям обем на хляба. Въобще, винаги когато в едно печиво се получават дупчици въздух, които не са предизвикани от сода бикарбонат или подобен химикал, то тогава е протекъл ферментационен процес, предизвикан от квас, мая или сол.
Традиционният начин за приготвяне на хляб в България, възприет от древността, е с квас. В последните 100 години се употребява мая, която се получава като допълнителен продукт при дестилацията на алкохол. Някои от големите фурни сами си приготвят маята, като накисват 1/2 ечемичен самун и 1/2 ръжен самун във вода. Оставят го да престои така няколко дни. По подобен начин се получава и маята в промишлените дестилатори.
Както маята, така и квасът, се получават при алкохолна ферментация. Клетките на кваса се размножават чрез клетъчно делене, също както маята за хляб и маята за бира. Маята за бира много рядко се използва за приготвяне на хляб, но често се използва като добавка в храната за животни.
Г-н Пол Бурхардт, който лично познавал Рудолф Щайнер, разговарял с него относно снабдяването с подходящи брашна, ферментацията и изпичането на хляба. Щайнер наблегнал най-вече на това, да се използват пълнозърнести брашна. Но той дал и някои основни насоки за приготвянето на хляб. По-късно г-н Бурхардт създал своя хляб с мед, базирайки се на напътствията на Щайнер и на експерименталния си опит.
Продукти за рецептата:
• 10 кг пълнозърнесто пшеничено брашно.
• 250 г чист мед
• 1/4 литра студено пресовано олио
• 7 литра вода загрята до 40″С
• 150 г сол
Начин на приготвяне: Медът и солта се разтварят във водата. Добавя се олиото, разбърква се добре и се слага брашното. Тестото трябва добре да се омеси в продължение на един час. След като бъде разпределено във формите за печене, да престои 3-4 часа, за да втаса. Опича се в средно топла фурна при 200°С за два и половина, три часа. Желателно е да се покрият формите за печене в пещта, за да се избегне напукване на кората, тъй като спонтанната ферментация продължава да работи и по време на печенето. При хляб правен с мая или квас ферментационният процес се прекратява при температура от 50°С. Спонтанната ферментация е подходяща само за пълнозърнести брашна, но не и за фините бели брашна. Днес разполагаме и с бухващия агент, базиран на сол и мед – създаден от г-жа Покорни в биодинамичната Асоциация, Дармщадт, Германия.
* * *

Рудолф Щайнер за полския хвощ

Така ние можем да видим образуването на плесен, ръжда по растенията и други подобни болести. Свръхинтензивните лунни влияния потискат онова, което работи от земята нагоре, и то не успява да достигне необходимото ниво. Истинската енергия на зрелостта зависи от лунното влияние, дали то е в рамките на нормалното. То не бива да бъде много интензивно. Може да изглежда странно, но е така; този резултат се постига не чрез отслабване на свръхинтензивните лунни сили. Ако ние само теоретизираме този въпрос, вместо да се опитаме да разберем процеса, бихме могли да достигнем до противоположно заключение, но това би било погрешно. Възприятието го показва такова, каквото аз вече съм го описал.
Какво тогава би трябвало да направим?

Ние би трябвало по някакъв начин да освободим земята от излишната лунна енергия. И ние можем да го сторим. Необходимо е да възприемем онова, което работи в Земята, така че да освободим водата от нейната посредническа сила, т.е. да дадем на Земята повече „земност“ и да предотвратим обсебването ѝ от излишните лунни влияния чрез водата, която Земята съдържа. Можем да постигнем този резултат. Външно всичко остава такова, каквото си е. Но в този момент ние приготвяме чай или отвара – една доста концентрирана отвара от полски хвощ. Полученият чай разтваряме и пръскаме с него както с течен тор над полята, винаги когато има нужда от това – винаги когато искаме да се борим с ръжди или подобни растителни болести. И отново тук са необходими много малки количества, достатъчна е една хомеопатична доза.
Още веднъж вие виждате как няколко жизнени полета работят едно в друго. Разбирате странното влияние, което отварата от полския хвощ има върху човешкия организъм чрез функциите на бъбреците, и така имате вашата ръководна насока. Не е необходимо само да се размишлява. Въпреки всичко, придържайки се към основната насока, бихте могли да проследите как полският хвощ се променя по описания начин, във вид течен тор, и бихте могли да третирате с него полята. Не ви е необходим специален апарат. Той ще въздейства надалеч и нашироко, дори когато поръсите съвсем малко, ще откриете, че това е едно отлично лекарство. Строго казано, това не е медикамент, защото в истинския смисъл на думата едно растение не може да бъде болно. Той не е лечебен процес в строгия смисъл; а е просто обратният процес на онзи, който описах преди това.3

Няма коментари:

Публикуване на коментар