Translate

събота, 1 февруари 2014 г.

Наздраве

Днес е Трифон Зарезан по нов стил и въпреки, че аз упорито си го празнувам на 14-ти февруари, ще уважа празника и днес с няколко думи за виното и радостите от него. 
Противопоказно за върли въздържатели! Моля не четете!

Чашата червено вино не само е изкушение за очите и устата, но допринася и за здравето ни. Консумирането на чаша или две червено вино се счита от полза при предпазването от много заболявания и за поддържането на здравето като цяло.

Червеното вино е естествено богато на антиоксиданти и, според изследванията, има добър ефект върху предпазването от сърдечносъдови заболявания и някои видове рак. Доказано е и че виното има позитивно влияние върху понижаването на кръвното налягане и на нивото на холестерола в тялото. Основната съставка в червеното вино, която има роля за предпазването от заболявания е ресвератролът – специфичен антиоксидант, за който се предполага, че има дори антиракови свойства.

Червеното вино и предпазването от рак

Въпреки че няма достатъчно окончателни доказателства, лабораторните изследвания и проучванията сочат, че ресвератролът, съдържащ се в червеното вино, може да помогне за потискането на растежа и размножаването на раковите клетки например рак на гърдата, левкемия и рак на кожата. Растежът на други видове ракови клетки като тези при рак на простатата и дебелото черво също доказано намалява при консумацията на умерено количество червено вино.

Червеното вино и сърдечните заболявания

Макар и неокончателни, резултатите от изследванията показват ползата от ресвератрола при предпазването от сърдечносъдови заболявания и удар. Това учените отдават главно на свойството на ресвератрола да изтънява кръвта, което предпазва от образуването на кръвни съсиреци в артериите и другите кръвоносни съдове. Именно такова натрупване води до състояние, наречено исхемия или недостиг на кислород в сърцето. В тежка форма този проблем причинява сърдечен удар. Няколко изследвания, проведени във Франция, сочат, че ресвератролът предпазва от потенциални бъдещи случаи на сърдечна недостатъчност.



Червеното вино, холестеролът и кръвното налягане

Червеното вино съдържа и съставка, наречена сапонин - друг антиоксидант. Скорошни изследвания показват, че червеното вино води до спад в нивото на LDL. Поради способността си да предпазва от натрупването на „лошия” LDL холестерол, червеното вино се сочи за ефективна алтернатива за понижаване на високото кръвно налягане.


Освен посочените по-горе, могат да бъдат добавени още няколко ползи за здравето от червеното вино. Ресвератролът има сходни свойства с тези на женския хормон естроген - затова червеното вино може да бъде много полезно в периодите, когато нивото на естрогена се понижава - по време на менопаузата, при рак на гърдата, след раждане, при остеопороза и т.н. Катехините - други антиоксиданти, съдържащи се в червеното вино предпазват сърцето, а антиоксидантът куерцитин намалява риска от рак на белите дробове.

Въпреки че червеното вино вече си е спечелило световна слава като полезна за здравето напитка, за да се възползваме от полезните му действия, трябва да го консумираме в умерени количества. Прекаляването с алкохола, в частност и с червеното вино може да доведе до алкохолизъм, затлъстяване, високо кръвно налягане, увреда на черния дроб и още много здравословни проблеми.


И ако решите да ми повярвате и да поглезите сетивата си с чаша хубаво вино, моето предложение е Каберне совиньон Бренди каск специална резерва 2007 на "Черноморско злато" - Поморие. Стига да прежалите 50 лв., но си заслужава.


Няма коментари:

Публикуване на коментар