Translate

вторник, 18 февруари 2014 г.

Учителят за Природата.....

в слово и картинки.

"В при­ро­да­та има ед­но сър­це, в Слън­це­то има един ум, във Все­ле­на­та има ед­на ду­ша и във вечност­та има един дух. Над всичко то­ва е един Бог, Кой­то е нез­на­ен. Той чрез тях се про­я­вя­ва."


"Туй, ко­е­то вие виж­­­да­те на Зе­мя­та, то­ва не е ни­що дру­го, ос­вен човек, раз­ло­жен на сво­и­те час­ти. Рас­те­ни­я­та, во­да­та, мо­ре­та­та, всички тия жи­вот­ни, ко­и­то съ­щес­т­ву­ват, то­ва пред­ста­вя чове­кът, раз­ло­­жен на сво­и­те час­ти. И човек но­си она­зи пред­с­та­ва за то­зи го­ле­мия човек, гра­мад­ния човек. Но са­мо по­е­тичес­ки. „Ще бъ­дем ед­но ста­до и един пас­тир.“ Та­ка каз­ва Пи­са­­ни­е­то."


"Дъл­бо­ка­та фи­ло­со­фия се­ди в то­ва, ко­е­то при­ро­да­та е из­ра­бо­ти­ла. В ед­но цве­те има по-го­ля­мо съ­дър­жа­ние, от­кол­ко­то в научни­те трак­та­ти на Пи­та­гор, или в чис­тия ра­зум на Кант, или в пра­ви­ла­та на Хер­мес Трис­ме­гист, пи­са­ни на злат­на плоча."


"Всичко, ко­е­то Бог е съз­дал, има ве­ли­ко пред­наз­начение. Ця­ла­та при­ро­да пред­с­та­вя сбор от съ­щес­т­ва, ко­и­то са жи­ве­ли в съг­ла­сие с Бо­жи­и­те за­ко­ни. Днес те се про­я­вя­ват в раз­лични фор­ми и раз­да­ват от изо­би­ли­е­то, в ко­е­то жи­ве­ят, на всички нуж­да­е­щи се. Кой как­во­то ня­ма, да го тър­си в при­ро­да­та. Вслуш­вай­те се в гла­са, в ези­ка на цве­тя­та, на тре­ви­те, на дър­ве­те­та, на пти­ци­те и на жи­вот­ни­те. Вслуш­вай­те се най-пос­ле и във вът­реш­ния глас на Ду­ха, кой­то ви ръ­ко­во­ди към кра­си­во­то и ве­ли­ко­то, към всичко оно­ва, ко­е­то Бог е съз­дал."


"На­у­че­­те се ед­­­но не­­що: вси­ч­ки­ про­­це­­си в при­­ро­­да­­та са ра­­зум­­­ни – и до­б­­­ри, и ло­­ши. Ло­­ши са, ко­­га­­то ние не раз­­­би­­ра­­ме не­­ща­­та. Ня­­ма не­­що, ко­­е­­то в при­­ро­­да­­та да е из­­­ли­ш­­­но. Ня­­ма зло в при­­ро­­да­­та в то­­зи сми­­съл. Зло има за оне­­зи, ко­­и­­то не раз­­­би­­рат за­­ко­­на. За оне­­зи, ко­­и­­то раз­­­би­­рат за­­ко­­на, ня­­ма зло. За тях зло­­то се пре­в­­­ръ­­ща в до­б­­­ро."


"Тряб­­­ва да се учим от при­­ро­­да­­та, за­­що­­то в раз­­­лич­ни­­те фор­­­ми, ко­­и­­то тя е съз­­­да­­ла, ле­­жи ос­­­нов­­­на, ве­­ли­­ка ми­­съл, ко­­я­­то про­­ме­­ня със­­­то­­я­­ни­­е­­то на на­­шия ум, сър­­­це и во­­ля. "


"Въздухът е брат, сестра е водата, Земята е майка, Слънцето е баща."



Няма коментари:

Публикуване на коментар