Translate

събота, 8 февруари 2014 г.

За тиквата с любов

Голяма, кръгла и оранжева, тиквата е член на семейството, към което принадлежат още пъпешът и динята. Оранжевото й месо има приятен и сладък вкус.


Има множество причини често да консумираме тиква. Трябва да знаем, че, печена или варена, както и да е приготвена - тя винаги е полезна. Тиквата е истински склад от полезни витамини. Хората, които прекарват дълго време пред монитора, трябва да включват по-често тиква в менюто си. Ако имаме проблеми със зрението, консумацията на тиква ще ни бъде от полза. Оранжевата вкусотия съдържа три различни каротиноида – бета-каротин, алфа-каротин и лутеин, това я прави изключително полезна за зрението.



Ароматът и вкусът на тиква в студените зимни дни създава усещане за домашен уют и навява спомени от детството. През студения сезон, когато организмът ни се нуждае от витамини, за да устои на настинките и вирусите, присъщи за това време, можем често да включваме тиквата в менюто си, защото тя е „съкровищница” от полезни вещества. Малцина знаят за полезните й свойства, в народната медицина тя се използва за лечение на не малък брой болести. Добре е да знаем доколко и за какво точно е полезна тиквата.

Консумирайки 100 г тиква, ние си набавяме необходимото количество от провитамин А за деня. Колкото месестата част е по-оранжева или по силно жълта, толкова по-високо е съдържанието на каротин в нея. Това вещество е силен антиоксидант, като помага за възстановяването на увредените от свободните радикали клетки. С антиоксидантните си свойства бета-каротинът е защитна субстанция за клетката. Провитамин А подобрява работата на имунната система. Знаем, че морковите са полезни за зрението, също толкова е полезна и тиквата поради богатото си съдържание на провитамин А.

Тиквата е с високо съдържание на така необходимия ни витамин С – 15 мг на 100 г, това я прави добър защитник срещу настинки и вируси през зимата, тъй като укрепва имунитета. Витамин С и калият в тиквата предпазват от сърдечни заболявания и нормализират кръвното налягане. В меката част на тиквата в изобилие има витамин D, той ни е изключително необходим сега, през зимните месеци, когато дните са къси и слънчевата светлина е недостатъчна. В тиквата се съдържат и витамини от група В, те влияят благоприятно на нервната система, имат важно значение за справянето със стреса. Тези витамини ни помагат да се справим с умората, стреса и раздразнителността, но също така са полезни за кожата и косата ни. Водата от сварената тиква може да се пие за успокоение и спокоен сън.

Тиквата е сред зеленчуците „шампиони” по съдържание на желязо. Многото медни, железни соли и фосфор, съдържащи се в нея, влияят положително на съдържанието на кръвта. Честа консумация на тиква се препоръчва при профилактика на малокръвие и атеросклероза. Тиквата съдържа витамин К, който рядко се среща в растителната храна. Той отговаря за правилното съсирване на кръвта, без него не може да има синтез на кръвта и костните протеини. Рядко срещаният витамин Т се намира в тиквата. Благодарение на него честото включване на тиквата в храненето може да предотврати анемията. Витамин Т ускорява метаболизма, като помага за усвояването на храната и не позволява затлъстяване.



Тиквата е полезна при наднормено тегло. Включена в диетата, тя засища, но не позволява да пълнеем, тъй като не е калорична - в 100 г тиква има около 17 кал. Дори да си хапнем повечко тиква, теглото ни няма да се увеличи, разбира се, ако не сме й добавили захар. Тиквата е богата на минерали. Зеленчукът съдържа малко натрий, но много калий, затова е добър естествен диуретик, който премахва отоците при бъбречни и сърдечно-съдови заболявания. Фосфорът и магнезият в тиквата влияят положително на паметта и нервната система. В нея има още калций, мед, флуор, цинк, от органичните киселини в тиквата се намира предимно ябълкова. Тиквата съдържа малко белтъчини и мазнини, но достатъчно количество захарни вещества – глюкоза, фруктоза, захароза. Тиквата е много полезна при заболявания на бъбреците и отделителната система. Действа добре при болести на сърдечно-съдовата и храносмилателната система. Ниската й киселинност и съдържащата се в нея нежна целулоза я правят подходяща при заболявания на стомашно-чревния тракт.

Честа консумация на тиква се препоръчва на хора, страдащи от гастрит, язва, колит. Витамин А, С и витамините от групата В, съдържащи се в тиквата, влияят добре на функциите на червата. Тиквата отлично регулира храносмилането, съдържащият се в нея пектин помага срещу атеросклероза, защото способства за изхвърлянето на лошия холестерол от организма. Зеленчукът се усвоява лесно от организма, затова е подходяща храна за хора, които се възстановяват след тежко заболяване и хора в напреднала възраст. При заболявания на жлъчката и черния дроб честата консумация на тиква действа благоприятно. Диабетиците трябва да внимават с консумацията на тиква поради наличието на захари в нея.

И накрая да добавя моите шампиони от всички възможни рецепти с тикви, които съм пробвала.

Първата е за печена тиква. Нарязаната на парчета тиква (необелена) се подрежда с кората нагоре в тавичка, чието дъно е поръсено с кафява захар. Добавяме водичка и печем. Карамелизираната захар придава невероятен вкус на и без това чудесната тиква. Вадим от фурната, чакаме да се охлади и ядем, като си облизваме и пръстенцата от удоволствие.

Втората ми любима рецепта е крем супичка. Преработена от мен в течение на времето. 
В тавичка запичаме за около 20 мин на 200 градуса нарязаната на парчета тиква, заедно с една глава лук-червен и няколко по-дребни моркова. В тенджерата задушаваме нарязания, запечен лук, заедно с едно малко коренче джинджифил, също нарязано на ситно. Прибавяме малко сладко къри, смлян пипер меланж, суха мента или мащерка, бъркаме още 1 минутка и после хвърляме и останалите зеленчуци в тенджерата, заливаме с вода да ги покрие, и по желание прибавяте и малко микс от подправки. Аз ползвам един, т. нар. италиански микс. Цялата тази смес ври на тих огън още 15-20 мин. Изчакваме да се поохлади, пасираме и добавяме 1 ч.ч кокосово мляко.
Гарнираме със сурови тиквени семки и сушени череши, вишни или боровинки. 
Ммммм!
Да ви е вкусно!



Няма коментари:

Публикуване на коментар