Translate

понеделник, 10 февруари 2014 г.

ОШО



"Не се опитвай да разбереш живота. Живей го! Не се опитвай да разбереш любовта. Навлез в любовта. Тогава ще познаеш - и това познание ще дойде от твоя опит. Това знаене няма никога да унищожи мистерията: колкото повече знаеш, толкова повече ще знаеш, че остава много повече за узнаване.
Животът не е проблем. Да гледаш на него като на проблем означава да направиш погрешна стъпка. Той е мистерия, която трябва да се живее, да се обича, да се изпита.
Всъщност ум, който винаги се стреми към обяснения, е един уплашен ум. Заради големия си страх той иска всичко да бъде обяснено. Той не може да навлезе в нищо, преди то да му бъде обяснено. Когато му се обясни, той се чувства на позната територия; познава географията, вече може да се движи с карта, ръководство и програма. Той никога не е готов да навлезе в непозната, неизследвана територия, без карта, без ръководство. Но животът е такъв и никаква карта не е възможна, защото животът непрестанно се променя. Той е сега във всеки един момент. Няма нищо старо под слънцето, казвам ви го - всичко е ново. Той е огромен динамизъм, абсолютно движение. Само промяната е постоянна, само промяната никога не се променя."



Десетте заповеди на Ошо



  1. 1.Никога не се подчинявай на никакви заповеди, освен ако те не произхождат от дълбините ти.
  2. 2.Няма друг Бог, освен самият живот сам по себе си.
  3. 3.Истината е вътре в теб, не я търси никъде другаде.
  4. 4.Любовта е молитва.
  5. 5.Да станеш "Нищо" е врата към истината. Самото Нищо е целта, средството и постижението.
  6. 6.Животът е сега и тук.
  7. 7.Живей будно.
  8. 8.Не плувай — носи се по течението.
  9. 9.Умирай във всеки момент, за да можеш да бъдеш нов във всеки момент.
  10. 10.Не търси. Това, което е, е. Спри и виж.

Няма коментари:

Публикуване на коментар