Translate

събота, 8 февруари 2014 г.

ЖИТЕН РЕЖИМ

Наближава времето на тазгодишния житен режим. Житният режим, който Учителят ни завеща и който се е запазил и до днес като практика в Бялото Братство. Започва се винаги през февруари, след пълнолуние. Добре е да се почне в сряда, но най-важно е да не е по-късно от третия-четвъртия ден след пълнолуние. Идеята е прочистване - физическо и духовно - на организма ни след зимния период.

Тази година обявеният начален ден на житния режим е 17 февруари, но ако искате да спазите традицията за ден сряда можете да почнете и на 19-ти. 

Житният режим продължава 10 дни. Срещала съм много варианти за провеждането му. Като най-разпространен е този с 10 ореха и 3 ябълки, освен 100-те грама жито на ден. Сега обаче няма да обсъждам нито един от тях, само ще цитирам Учителя.

 "Накиснете 100 гр. жито в една чаша вода и ще го дъвчете, като го разпределите за сутрин, обед и вечер. Ако ви се допие вода, пийте колкото искате.

Ако бяхте правили този житен режим по-рано, щяхте да имате здрави зъби и нервната ви система щеше да бъде по-урегулирана.
Онези от вас, които имат здрави зъби,
нека направят опита със сурово жито.
На които зъбите са слаби, да го сварят малко, без сол.
Ще дъвчете житото добре, и ако почувствате
нещо дисхармонично у вас, ще спрете опита.
Нека поне няколко ученика направят опита, да видим резултатите, а на останалите ще дам друг опит.
Всеки от вас ще вземе половин кг жито, ще го изчисти и всеки ден през седмицата ще го прехвърля от едната в другата ръка (до 5 минути), като го гледа внимателно.
После ще го сварите наведнъж или до 3 пъти, и ще го изядете бавно, като се разговаряте с него. Накрая ще ми разкажете какви резултати сте добили от опита.
От това упражнение ще научите едно малко добро,
или ще придобиете една малка мисъл.
И при двата опита няма да ядете нищо друго!
Като разглеждате житото и се занимавате с него, ще възприемете нещо от него в ума и сърцето си...

Давам ви тия опити, защото в житото се крият най-мощните и най-благородните сили на живота.”

За хората, които имат проблеми с дъвченето или по някаква друга причина са възпрепятствани да спазват стриктно режима, Учителят дава следните напътствия.

“Вечерта да се вари 100 гр. чисто жито за 10 мин. и да се увие с вълнена кърпа, както при подквасване на мляко. Сутринта житото ще се разцъфти и лесно ще може да се дъвче. Разделя се на три части за деня и се дъвче дълго, докато стане на каша в устата.

Възрастните да изяждат и по една ябълка за тонизиране на нервите, по три ореха за усилване и подхранване на мозъка и по една лъжичка мед за регулиране на стомаха. Житото е за сърцето.
Два часа след изяждането му да се пие вода и ако им се гади, да капнат по някоя капка лимон във водата.”


“Започнете преди всичко с морала на житото.
Трябва да си съставите ясна представа за него.
Който не почита Житното зърно, не почита душата.
Житното зърно е излязло от Бога тъй, както и ти.
Като минеш край житна нива, спри се и благодари!..
Имаш ли уважение, благоговение и почит към житото, ще можеш да почиташ и всичко около себе си.
Такъв ще бъде новият морал. Иначе ще минавате от един житен клас в друг и ще учите закона на жертвата, докато се освободите от старата философия.
Житното зрънце съдържа потенциална енергия, която в организма на човека се превръща в кинетична.”



Няма коментари:

Публикуване на коментар