Translate

събота, 11 октомври 2014 г.

Сезона на шипките

Есента дойде с топлотата на черевено-оранжевата гама, с мекотата на есенното слънце, с аромата на сухи листа и свежестта на студените утрини, напомнящи ни на зимата, която чака реда си.
Изобилието от горски плодове през есента е радост за очите, душата и вкуса ни, стига да си направим труда да използваме даровете, които Природата ни поднася преди да се завие с бялото, пухкаво снежно одеяло. А пък на мен това ми носи невероятно удоволствие. Нямо нищо по-удовлетворяващо да си направиш смути със собственоръчно набрани къпинки или да изпиеш чаша ароматен шипков чай от храста до входната ти врата пред камината вечер.
И понеже за къпините вече съм писала, сега да поговорим за един друг, малко пренебрегван плод - шипката.

Моята шипка тази година цъфтя много повече от миналата. Дали защото доста я поорязах последната зима или защото пролетта и лятото беше редовно поливана и торена. Ха ха ха! Представете си, шипков храст, за който се полагат грижи, като за капризно декоративно растение. Е да, но пък тя - моята красива, ароматна шипка ми се отблагодари с с изобилие от нежни, бели цветове, ефирен аромат, красиви - блестящо червени плодчета и уханен чай - витаминозна бомбичка.


Освен изобилието на Витамин С, шипките ни зареждат и с Витамин А, Омега-3 и Омега-6 мастни киселини в комбинация с мощни антиоксиданти и Витамин Е. Откриваме и витамини Р, В1 и В2, К, пектин, масло, органични киселини, дъбилни вещества и минерални соли. Количеството на някои минерални соли е в пъти повече от това, в зеленчуците.

И сега малко за това, какво можем да приготвим от шипки, освен традиционния чай. Аз съм отраснала с шипковия мармалад - онзи истинския, който беше киселичък и миришеше на шипки. Сега ако ви е домъчняло за този вкус, май най-добре е да запретнете ръкави и да си сварите някое и друго бурканче сам. Шипковото брашно е чудесен диетичен продукт, а шипковото вино хич няма и да го коментирам. То само говори за себе си! И още нещо, което е малко известно, но шипката може да намери чудедсно приложение и в грижата за лицето ви.

Ето и няколко бързи и лесни рецепти със шипки, които може да приготвите, дори ако през живота си не сте забъркали дори едни пържени яйца.



  • студен чай - 1 шепа изсушени и нарязани на две шипки заливаме с 1 л изворна вода и оставаме 24 часа
  • просто чай - 500 мл вряща вода с 10-тина сушени шипки, 5-6 резенчета пресен джинджифил да кипнат за няколко минути. Овкусяваме с мед, канела и по желание лимон
  • пунш със шипков чай - 500 мл шипков чай + 3 с.л. кафява захар + 1 с.л ром +сок от половин лимон + 300 мл червено вино
  • маска за лице - затопляме пулпа от шипковия чай, добавяме овесено брашно, и съответно мед и зехтин за суха кожа или лимон за мазна. 
Ако търсите какво още може да забъркате с шипки, интернет е на услугите ви денонощно.
От мен толкова!

С обич!




Няма коментари:

Публикуване на коментар